Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Baltais nams jauno grāmatu par Trampu nosauc par "safabricētiem stāstiem"

© Scanpix

Baltais nams otrdien nosauca par "safabricētiem stāstiem" ASV žurnālistikas veterāna Boba Vudvorda grāmatu, kurā aprakstīti Donalda Trampa administrācijas darbinieku uzskati par prezidentu, kā arī viņu mēģinājumi mīkstināt Trampa ekstrēmos politiskos lēmumus.

Grāmatas "Fear: Trump in the White House" ("Bailes: Tramps Baltajā namā") pamatā ir intervijas, tikšanos piezīmes, personīgās dienasgrāmatas un valdības dokumenti. Tās autors Vudvords pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā veidoja reportāžas par Votergeitas skandālu, kas noveda pie toreizējā prezidenta Ričarda Niksona atkāpšanās.

Tiklīdz mediji un tvitera lietotāji sāka izplatīt izvilkumus no šīs grāmatas, Baltais nams nāca klajā ar paziņojumu, kurā noliegta tās ticamība.

"Šī grāmata nav nekas vairāk kā safabricēti stāsti, [tostarp] daudzi no bijušo neapmierināto darbinieku puses, kas pausti, lai prezidents izskatītos slikti," sacīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Scanpix

Tramps tviterī paziņoja, ka šajā grāmatā citētie aizsardzības ministra Džeimsa Matisa, Baltā nama personāla vadītāja Džona Kelija un citu amatpersonu izteikumi ir "izdomāti viltojumi, sabiedrības maldināšana".

Prezidents izteica pieņēmumu, ka Vudvords strādā demokrātu labā, ņemot vērā grāmatas iznākšanu šomēnes. Novembrī notiks Kongresa starpvēlēšanas, kurās prezidenta Republikāņu partija var zaudēt kontroli pār Kongresa palātām.

Vudvorda grāmatā rakstīts, ka Trampa neprognozējamība un izpratnes trūkums par globālo politiku ir nomocījuši viņa personālu un izraisījuši "nervu sabrukumu" Baltajā namā.

"Viņš ir idiots. Ir bezjēdzīgi mēģināt viņu pārliecināt par kaut ko. Viņš ir nogājis no sliedēm. Mēs esam Trako pilsētā. Es pat nezinu, kāpēc jebkurš no mums šeit atrodas. Šis ir briesmīgākais darbs, kāds man jebkad bijis," teikts grāmatā citētos Kelija izteikumos, kurus otrdien pārpublicēja laikraksts "Washington Post".

Matiss grāmatā tika citēts, sakot, ka Trampam ir "piektās vai sestās klases skolēna" izpratne par lietām, kas saistītas ar Korejas pussalu, un ka viņš nepārdomāti aicinājis nogalināt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu pēc ķīmisko ieroču uzbrukuma šajā valstī.

"Es jutos tā, it kā mēs pastāvīgi staigātu pa klints malu," grāmata citēja bijušā Baltā nama personāla sekretāra Roba Portera teikto.

Vudvords arī rakstīja, ka Tramps smējies un ņirgājies par savas administrācijas darbiniekiem, tostarp par tieslietu ministru Džefu Sešonsu. "Šis puisis ir garīgi atpalicis. [..] Viņš ir šis dumjais dienvidnieks. [..] Viņš nespētu būt pat lauku advokāts viena cilvēka aizstāvībai Alabamā," grāmata citēja Trampa teikto par Sešonsu.

Kelijs un Matiss noliedza, ka būtu izteikušies par Trampu tā, kā rakstīts šajā grāmatā.

"Tas, ka es kādreiz būtu nosaucis prezidentu par idiotu, nav patiesība. Kā es maijā paziņoju un vēl arvien stingri palieku pie tā: Es esmu pavadījis kopā ar prezidentu vairāk laika nekā jebkurš cits, un mums ir neiedomājami atklātas un stipras attiecības," paziņoja Kelijs.

"Viņš vienmēr zina, kāda ir mana nostāja, un mēs abi zinām, ka šis stāsts ir pilnīgas blēņas [..] Tas ir vēl viens nožēlojams mēģinājums apmelot prezidentam Trampam tuvos cilvēkus un novirzīt uzmanību no [viņa] administrācijas daudzajiem panākumiem," sacīja Kelijs.

"Nicinošie vārdi par prezidentu, kas Vudvorda grāmatā piedēvēti man, nekad nav manis vai manā klātbūtnē teikti," paziņoja Matiss.

"Lai gan man vispār patīk lasīt daiļliteratūru, šis ir īpašs Vašingtonas literatūras paveids, un viņa anonīmie avoti nav ticami," piebilda Matiss.

Vudvords sacīja, ka pamatā lielai daļai šīs grāmatas ir sarunas un intervijas, kuru kopējais garums ir simtiem stundu, un tas apgrūtina informācijas avotu precizēšanu.

Vudvorda grāmata nonāks pārdošanā 11.septembrī.