Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas eiroparlamentārieši aicina "Wal-Mart" pātraukt tirgot apģērbu ar PSRS simboliku

© Ekrānšāviņš/Walmart

Daļa Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Eiropas Parlamenta (EP) deputātu un valdību pārstāvju nosūtījuši vēstuli ASV un pasaules lielākajam mazumtirgotājam "Wal-Mart Stores Inc.", kurā aicina pārtraukt t-kreklu ar PSRS simboliku tirdzniecību, sociālajā tīklā "Facebook" norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).

""Wal-Mart" pārdod t-kreklus ar totalitārā režīma, kurš nogalināja miljonus, simboliku," raksta Kalniete, kura ir viena no šīs vēstules parakstītājām.

Viņa norāda, ka vēstulē aicina mazumtirgotāju demonstrēt korporatīvo atbildību, cienīt to cilvēku atmiņu, kas cietuši no padomju totalitārā režīma un nekavējoties pārtraukt šādu preču tirdzniecību.

Vēstuli parakstījuši četri Lietuvas politiķi un trīs Igaunijas politiķi, kuru vidū ir arī Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu. No Latvijas vēstuli parakstījis arī EP deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Kā liecina eiroparlamentārietes sociālā tīkla ierakstam pievienotais attēls no "walmart.com" interneta veikala, par 19,99 ASV dolāriem (17 eiro) tiek pārdots sarkans vīriešu t-krekls, uz kura attēlota piecstaru zvaigzne, kā arī sirpis un āmurs un uzraksts "CCCP".

Vēstulē mazumtirgotājam politiķi norādījuši ka padomju simbolika Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir aizliegta un šādu apģērbu tirdzniecība varētu aizskart ne tikai tos, kas jebkādā veidā cietuši no padomju totalitārā režīma, bet arī diasporu ASV, kas no šī režīma bēgusi.

Politiķi "Wal-Mart" aicina sekot Vācijas sporta apģērbu, apavu un aprīkojuma ražotāja "adidas" piemēram, kas iepriekš arī tirgojis apģērbu ar līdzīgu simboliku, taču pēc sabiedrības spiediena to pārtraucis.

"adidas" maijā, pirms šī gada jūnijā notikušās Pasaules kausa izcīņas futbolā Krievijā, izlaida dažādus retro stila sieviešu un vīriešu kreklus, starp kuriem bija arī replikas, ko rotāja uzraksts "USSR" un bijušās Padomju Savienības simbolika. Par to lielu neizpratni pauda ne tikai Lietuvas diplomāti, bet citu valstu pārstāvji, nosodot "adidas" rīcību.

Kompānijas pārstāvji pauda vilšanos par sabiedrības reakciju pēc šādu kreklu laišanas klajā, taču maijā solīja, ka tuvākajā laikā tie vairs nebūšot pieejami. Tomēr, aģentūra LETA pārliecinājās, ka kreklus maija vidū vēl joprojām bija iespējams iegādāties "adidas" interneta vietnē Lielbritānijā "adidas.co.uk".

"Wal-Mart Stores Inc." šā biznesa gada otrajā ceturksnī, kas noslēdzās jūlijā, strādāja ar 861 miljona dolāru (tīrajiem zaudējumiem, kas skaidrojami ar vienreizējiem izdevumiem "Walmart Brazil" akciju daļas pārdošanas dēļ, teikts publiskotajā kompānijas paziņojumā.

Tikmēr "Wal-Mart" tirdzniecības apjoms šajā periodā pieaudzis par 3,8% - līdz 128 miljardiem dolāru.

Savukārt uzņēmuma pārdošanas apjoms veikalos, kas atvērti vismaz gadu, pagājušajā ceturksnī palielinājies par 4,5%, pārsniedzot prognozēto 2,4% kāpumu.

"Wal-Mart" maijā iegādājās vairākumu akciju Indijas lielākajā e-tirdzniecības uzņēmumā "Flipkart", īstenojot kompānijas līdz šim lielāko darījumu. Darījuma summa veidoja 16 miljardus dolāru.