Bruņoto konfliktu dēļ Āfrikā 20 gados miruši pieci miljoni bērnu

© AFP / Scanpix

Āfrikas bruņoto konfliktu izraisītās slimības, bads un ievainojumi laikā no 1995. līdz 2015.gadam varētu būt prasījuši līdz piecu miljonu bērnu dzīvību, teikts piektdien publicētā pētījumā.

Nāves cēloņi ir izjaukta medicīniskā aprūpe grūtniecēm un jaundzimušajiem, slimību izplatīšanās, medikamentu trūkums un bads.

No tiem aptuveni trīs miljoni bijuši mazuļi vecumā līdz vienam gadam, teikts pētījumā, kas publicēts britu medicīnas žurnālā "The Lancet".

Pētījumā nav izmantoti faktiskie skaitļi, bet salīdzināti dati par 15 441 bruņotajiem konfliktiem, kuros miruši teju miljons cilvēku, ar bērnu dzimšanas un nāves reģistriem.

Pētnieki izmantoja šos datus, lai aprēķinātu bērna nāves risku 100 kilometru rādiusā ap konflikta izcelšanās vietu astoņu gadu laikā un tad aplēsa konfliktos mirušo bērnu skaitu.

"Pēdējos 30 gados Āfrikā bruņotie konflikti notikuši daudz biežāk un tie bijuši daudz intensīvāki nekā kādā citā kontinentā," norādīts pētījumā. "Šī analīze parāda, ka bruņoto konfliktu sekas sniedzas daudz tālāk par karotāju nāvēm un fizisko postažu - bruņotie konflikti ievērojami uz ilgu laiku palielina bērnu nāves risku."

Nāves cēloņi ir izjaukta medicīniskā aprūpe grūtniecēm un jaundzimušajiem, slimību izplatīšanās, medikamentu trūkums un bads.

Svarīgākais