Izmeklēs, vai briti ir situši irākiešu bēgļus

ANO bēgļu aģentūra izmeklē ziņas, ka britu amatpersonas ir slikti izturējušās pret Irākas bēgļiem un pēc tam tos nosūtījuši atpakaļ uz Irāku.

ANO augstais bēgļu lietu komisārs Bagdādē ir saņēmis 14 bēgļu sūdzības, ka tos Londonā lidostā trešdien ir piekāvuši robežaģentūras darbinieki un likuši tiem sēsties lidmašīnā, lai dotos atpakaļ uz Irāku. ANO pārstāvji ir redzējuši svaigas šo cilvēku brūces.

Šie 14 cilvēki bija daļa no 42 cilvēkus lielas patvēruma meklētāju grupas, kuras pārstāvji ar varu tikuši atsūtīti atpakaļ uz Irāku. Savukārt ANO bēgļu aģentūras norāde ir, ka nedrīkst sūtīt bēgļus atpakaļ uz Bagdādi un piecām centrālajām provincēm, kur situācija nav gana droša.

Divi no izraidāmajiem cilvēkiem bija mēģinājuši aizbēgt un lidmašīnā tika iesēdināti saslēgti rokudzelžos. Vairums no izraidītajiem Bagdādē atteicās labprātīgi atstāt lidmašīnu.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija gan noliedz, ka visi 42 cilvēki būtu neveiksmīgi patvēruma meklētāji, jo 17 no viņiem esot bijuši ārvalstu cietumnieki, kas pastrādājuši seksuālus, ar ieročiem un narkotikām saistītus noziegumus.

Robežaģentūra noliedz pārmetumus par sliktu izturēšanos. „Mēs gribētu, lai visi, kam nav pamata uzturēties Lielbritānijā, to pamestu brīvprātīgi, tomēr tie, kas tā nedara, ir jāizraida ar spēku,” skaidro aģentūras Noziedzības un arestēšanas nodaļas vadītājs Deivids Vuds.

Pasaulē

ASV eksprezidents un prezidenta kandidāts Donalds Tramps piektdien apsūdzēja kompāniju "Google", ka tās interneta meklētājprogramma rāda tikai "sliktus stāstus" par viņu, un solīja iesūdzēt kompāniju tiesā, ja viņš atgrieztos Baltajā namā.