Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pildot tiesas lēmumu, Tramps turpina tvitera kontā atbloķēt kritiķus

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien atbloķēja vēl dažus no saviem kritiķiem prezidenta tvitera kontā @realDonaldTrump, pildot tiesas lēmumu, ka viņš juridiski nedrīkst bloķēt tvitera lietotājus, kas viņam nepiekrīt.

Federālās apgabaltiesas tiesnese Naomi Rīsa Buhvalde 23.maijā nolēma, ka ar Trampa kritiķu bloķēšanu viņa kontā tiek pārkāptas tiesības uz runas brīvību, kas ir garantētas ASV Konstitūcijas Pirmajā labojumā.

Prasība bija iesniegta septiņu prasītāju vārdā, kas apgalvoja, ka viņiem bloķēta piekļuve tvitera kontam @realDonaldTrump

Ar prasību tiesā bija vērsies Ņujorkas Kolumbijas universitātes Naita Pirmā labojuma institūts, kas strādā ar vārda brīvības jautājumiem.

Scanpix

Prasība bija iesniegta septiņu prasītāju vārdā, kas apgalvoja, ka viņiem bloķēta piekļuve tvitera kontam @realDonaldTrump, kad viņi publicējuši kritiskus viedokļus par prezidenta politiku. Pēc Buhvaldes sprieduma Baltais nams atbloķēja prasības iesniedzēju tvitera kontus.

Prasības iesniedzēji norādīja - tā kā Tramps izmanto tviteri dažādiem politiskiem paziņojumiem, viņa konts ir "noteikts publisks forums", no kura nevar izslēgt cilvēkus viņu politisko uzskatu dēļ.

Pirmā labojuma institūts vēlāk iesniedza Tieslietu ministrijai sarakstu, kurā minēts vēl 41 tvitera lietotājs. Institūts trešdien tvītoja, ka uzzinājis par to, ka daudzi no šajā sarakstā minētajiem tagad ir atbloķēti Trampa kontā.

"Mēs esam apmierināti, redzot, ka Baltais nams sper soļus, lai izpildītu apgabaltiesas lēmumu [..] Tomēr mēs turpinām saņemt ziņas, ka kontā @realDonaldTrump vēl arvien tiek bloķēti citi cilvēki, kurus mēs nebijām identificējuši," teikts institūta paziņojumā.

Institūts uzstāja, ka Baltajam namam ir nekavējoties jāatbloķē jebkuri tvitera lietotāji, kas prezidenta kontā bloķēti viņu politisko uzskatu dēļ.

Tieslietu ministrija jūnijā solīja pārsūdzēt šo tiesas lēmumu.