Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālijas ministri aicina premjeru atkāpties; viņš atsakās

© AFP/Scanpix

Trīs Austrālijas valdības ministri ceturtdien paziņoja, ka premjerministrs Malkolms Tērnbuls ir zaudējis savas valdības un Liberālās partijas atbalstu un viņam ātri jāsarīko iekšējs balsojums jauna līdera izraudzīšanai.

Tikmēr Tērnbuls, neskatoties uz pieaugošo spiedienu no paša vadītās Liberālās partijas biedru puses, ceturtdien atteicies atkāpties no amata.

Finanšu ministrs Matiass Kormens, darbavietu un inovāciju ministre Maiklija Keša un sakaru ministrs Mičs Faifīlds darīja zināmu savu viedokli dienā, kad bijušais iekšlietu ministrs Pīters Datons ir aicinājis valdošās Liberālās partijas parlamentāriešus ievēlēt jaunu premjerministru.

Jau ziņots, ka Tērnbuls otrdien izturēja uzticības balsojumus Liberālās partijas deputātu sanāksmē un dažas stundas pēc tam - arī parlamentā.

Tērnbuls otrdien Liberālās partijas deputātu sanāksmē pasludināja savu amatu par vakantu pēc izskanējušiem pieņēmumiem, ka viņa krēslu kāro ieņemt iekšlietu ministrs Pīters Datons.

Liberālās partijas deputātu balsojumā Tērnbulu atbalstīja 48, bet Datonu - 35 deputāti, un Datons pēc šī balsojuma atkāpās no iekšlietu ministra amata. Ceturtdien par savu atkāpšanos no ministru amatiem paziņoja arī Kormens, Keša un Faifīlds.

Kormens trešdien bija publiski paudis atbalstu Tērnbulam, bet ceturtdien sacīja, ka valdību būtu jāvada Datonam.

"Es gadiem ilgi esmu gribējis turpināt atbalstīt Malkolmu Tērnbulu kā Liberālās partijas līderi. Tomēr es nevaru ignorēt realitāti. Kad pieci kolēģi ministru kabinetā man teica, ka viņi otrdien atbalstīja Tērnbulu … bet ir mainījuši savu nostāju, tad es to nevaru ignorēt," Kormens sacīja reportieriem.

Datons grib, lai jaunais balsojums notiktu ceturtdien pirms parlamenta divu nedēļu atvaļinājuma. Nākamā partijas sanāksme ir paredzēta 11.septembrī.

Tikmēr Tērnbuls, neskatoties uz pieaugošo spiedienu no paša vadītās Liberālās partijas biedru puses, ceturtdien atteicies atkāpties no amata.

Tērnbuls žurnālistiem Kanberā pavēstīja, ka gadījumā, ja viņš saņems petīciju sarīkot vēl vienu balsojumu par partijas vadītāja amatu, ko būs parakstījis vairākums liberāļu parlamenta frakcijas deputātu, viņš piektdien sasauks partijas vadības sanāksmi.

Ja sanāksmes dalībnieki atbalstīs balsojuma sarīkošanu par partijas līdera iespējamo nomaiņu, viņš savu kandidatūru vairs neuzturēs, jo uzskatīs to par neuzticības izteikšanu.

Austrālija ir piedzīvojusi politiskas nestabilitātes periodu, kopš 2007.gadā amatu zaudēja premjerministrs Džons Hovards, kurš bija vadīja valdību vairāk nekā 11 gadus.

Tērnbuls septembrī būtu kļuvis par visilgāk amatā pavadījušo Austrālijas premjerministru kopš Hovarda, ieņemot šo amatu trīs gadus un četras dienas.

Vairumā sabiedriskās domas aptauju kopš pēdējām parlamenta vēlēšanām 2016.gadā Liberālās partijas valdība popularitātes ziņā ir atpalikusi no Leiboristu partijas.

Kārtējās Austrālijas parlamenta vēlēšanās gaidāmas nākamā gada sākumā.