Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Itālija neļauj kāpt krastā 177 migrantiem

© SCANPIX

177 migrantiem, kas piecas dienas atrodas Itālijas krasta apsardzes kuģī, otrdien netika dota atļauja izkāpt krastā Itālijā, lai arī kuģis jau ir sasniedzis Sicīliju.

Kuģis "Diciotti" ceturtdien uzņēma migrantus Vidusjūrā Maltas meklēšanas un glābšanas zonā. Kopš tā brīža Maltas un Itālijas starpā nerimst domstarpības par to, kurai valstij migranti būtu jāuzņem.

Pirmdien Itālija piekrita, ka "Diciotti" ierodas Katānijas ostā, tomēr Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni neļauj migrantiem kāpt krastā, līdz citas Eiropas Savienības (ES) valstis nebūs apņēmušās migrantus uzņemt pie sevis.

Itālijai "ir jāpieprasa paskaidrojumi no Briseles un citām ES valstīm" par to, kāpēc netiek sniegta palīdzība, teikts Salvīni paziņojumā.

Viņš atgādināja, ka līdzīga situācija jau izveidojusies jūnija vidū, kad ar diviem kuģiem Sicīlijā tika nogādāti 450 migranti, kad bija panākta vienošanās par šo migrantu uzņemšanu citās ES valstīs.

Kopš tā laika tikai Francija pildījusi savu solījumu un uzņēmusi 47 no solītajiem 50 migrantiem.

Vācija, Portugāle, Spānija, Īrija un Malta, kurām katrai vajadzēja uzņemt pa 50, nav uzņēmušas nevienu, viņš piebilda.

Briselē Eiropas Komisijas pārstāvis sakariem ar presi Aleksandrs Vinteršteins sacīja, ka "joprojām tiek īstenoti" centieni, lai panāktu vienošanos par sloga dalīšanu "Diciotti" migrantu lietā. Tuvākas detaļas viņš neatklāja.