Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

7 kinematogrāfisti solidarizējas ar ieslodzīto Sencovu un pieteiks badastreiku

© Reuters/Scanpix

Čehijas kinematogrāfisti otrdien paziņoja, ka uzsāk badastreiku, solidarizējoties ar cietumā Krievijā turēto ukraiņu kinorežisoru Oļehu Sencovu, kura badastreiks turpinās jau 100 dienas.

Solidaritātes badastreiks Čehijā tiks īstenots, ievērojot rotācijas principu, un tā pirmajā kārtā piedalīsies septiņi kinematogrāfisti.

"Mēs badastreiku īstenosim piecas dienas - sākot no šā rīta līdz 25.augustam," sacīja Čehijas Režisoru, scenāristu un dramaturgu apvienības pārstāvis Vīts Janečeks.

"Mēs uzsākam šo iniciatīvu cerībā, ka citi cilvēki pievienosies nākamajos piecu dienu ciklos, līdz Sencova lieta būs atrisināta."

Janečeks arī sacīja, ka viņš un viņa čehu kolēģi izraudzījušies badastreika uzsākšanai simbolisko 21.augustu, kad tiek atzīmēt 50.gadadiena, kopš padomju tanki sagrāva Prāgas pavasari - komunistiskajā Čehoslovākijā 1968.gadā uzsākto demokrātisko reformu kustību.

"Diemžēl, kā redzams, politiskajām sistēmām ir kontinuitāte," sacīja Janečeks.

42 gadus vecais Sencovs atsakās no ēdiena kopš 14.maija, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzer tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas ievada ar sistēmu.

Kā ziņo Sencova tuvinieki un cilvēktiesību aizstāvji, viņa veselības stāvoklis pēdējā laikā strauji pasliktinās.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.