Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Sencovs badojas jau 100 dienas [papildināts]

© EPA/Scanpix

Krievijā par tā dēvēto terorismu notiesātā ukraiņu kinorežisora Oļeha Sencova badastreiks otrdien turpinās jau 100 dienu, taču, neskatoties uz pieaugošo starptautisko spiedienu, Kremlis, šķiet, negrasās viņu atbrīvot.

42 gadus vecais Sencovs atsakās no ēdiena kopš 14.maija, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzer tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas ievada ar sistēmu.

Sencovs atrodas intensīvās aprūpes nodaļā kritiskā stāvoklī, ziņu aģentūrai "Associated Press" sacīja viņa māsa Natālija Kaplāne.

Sencova māsa gan atzina, ka ģimenei nav pilnīga informācija par viņa veselības stāvokli.

Krievijas cietumu sistēmas pārstāvji noraida apgalvojumus, ka kinematogrāfista veselības stāvoklis pasliktinās, un skaidro, ka viņam tiek doti uztura bagātinātāji.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Otrdien pie Krievijas vēstniecības Kijevā bija pulcējušies vairāki desmiti cilvēku, lai paustu atbalstu Sencovam.

Uz viņu plakātiem rakstītie saukļi pieprasīja kinorežisora atbrīvošanu un palielināt starptautisko spiedienu, lai apturētu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Ukrainas amatpersonas otrdien no jauna aicināja atbrīvot Sencovu, bet prezidents Petro Porošenko tviterī ierakstījis: "Nav nevienas tikšanās vai starptautiskās sarunas, kurās es nebūtu aicinājis pasaules līderus un mudinājis viņus būt aktīviem, vēršot spiedienu pret Kremli, lai panāktu Oļeha un citu mūsu ieslodzīto atbrīvošanu."