Ortodoksālie ebreji iebilst pret meiteņu reliģiskās skolas klašu apvienošanu

Tūkstoši melnā ģērbtu ultraortodoksālo ebreju šodien ir sarīkojuši protesta akciju, lai iebilstu pret Augstākās tiesas lēmumu par reliģiskās skolas dažādas izcelsmes ebreju meiteņu klašu apvienošanu.

Eiropas jeb aškenazu ebreju vecāki Rietumkrasta apmetnē Emanuelā nevēlas, lai viņu meitas mācītos vienā klasē ar Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas izcelsmes ebreju jeb šeferdu meitenēm.

Aškenazi uzsver, ka viņu griba nav rasistiska, bet viņi vēlas, lai arī turpmāk klases tiktu dalītas, jo šeferdu meiteņu ģimenes nav gana reliģiozas. Izraēlas Augstākā tiesa šo argumentu ir noraidījusi un nolēmusi, ka 43 meiteņu vecāki, kas bija iebilduši pret klašu apvienošanu, ir jāsoda ar divām nedēļām cietumā.

Lai atbalstītu aškenazus, Jeruzālemē un Bneibrakā pulcējušies vairāki desmiti tūkstoši ortodoksālo ebreju. Vienā no viņu plakātiem bija rakstīts, ka „Augstākā tiesa ir fašistiska”. 50 gadus vecā Estere Barka, kurai ir septiņas meitenes, skaidro, ka jautājums ir par to, ka bērni ir jāsargā no mūsdienu pasaules kārdinājumiem. „Viņu pēkšņa ievešana atvērtā pasaulē viņām nedarīs nekā laba,” sacīja sieviete.

Kāds cits protestētājs norādīja, ka aškenazu skolas ir kvalitatīvākas — viņi ir politiski spēcīgāki un tamdēļ dabū vairāk naudas. Izraēlā ir apmēram 650 tūkstoši ortodoksālo ebreju.

Svarīgākais