Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Briti vēlas, lai ES stingrāk vēršas pret Krieviju

© Reuters/Scanpix

Lielbritānija otrdien grasās nākt klajā ar aicinājumu Eiropas Savienībai (ES) vērst stingrākas sankcijas pret Krieviju, uzsverot, ka tai jāstāv "plecu pie pleca" ar ASV, kas augustā paziņoja par jaunām sankcijām pret Maskavu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins padarījis pasauli par "bīstamāku vietu" un ka ES jāizdara uz Krieviju lielāks spiediens.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants, Vašingtonā uzstājoties ar pirmo nozīmīgāko politisko runu pēc Borisa Džonsona nomainīšanas ārlietu ministra amatā, iecerējis norādīt, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins padarījis pasauli par "bīstamāku vietu" un ka ES jāizdara uz Krieviju lielāks spiediens.

"Šodien Apvienotā Karaliste aicina savus sabiedrotos iet tālāk, mudinot Eiropas Savienību nodrošināt, lai tās sankcijas pret Krieviju būtu visaptverošas un lai mēs patiesi stāvētu plecu pie pleca ar ASV," teikts iepriekš izplatītajā Hanta runas tekstā.

Viņš grasās uzsvērt, ka uz Krievijas rīcību, sākot ar krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu Anglijā un beidzot ar Krimas okupāciju, Rietumiem jāatbild "vienotā balsī".

Vašingtona, reaģējot uz tā dēvēto Solsberi incidentu, augustā paziņoja par jaunu sankciju vēršanu pret Krieviju, kā arī brīdināja, ka tām sekos vēl stingrākas sankcijas, ja Maskava "ticami neapliecinās", ka tā vairs neizmantos ķīmiskos ieročus.

Lai gan Lielbritānija gatavojas izstāties no ES, tās sankciju politiku šobrīd joprojām nosaka Brisele.

Nesen ES dalībvalstis vienojās pagarināt sankcijas, kas tika noteiktas, reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupāciju un aneksiju, tomēr ES pagaidām nav noteikusi pret Maskavu sankcijas, reaģējot uz Solsberi incidentu, un aprobežojusies vienīgi ar diplomātu izraidīšanu.