Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Irānas ministrs: ASV ir "atkarība no sankcijām"

© AFP/Scanpix

ASV ir "atkarība no sankcijām", intervijā telekanālam CNN paziņojis Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs.

"Es uzskatu, ka Savienotajās Valstīs ir slimība, un tā ir atkarība no sankcijām," Zarifs svētdien sacīja ASV raidorganizācijai. "Pat Obamas administrācija laikā Savienotās Valstis lika lielāku uzsvaru uz to sankciju saglabāšanu, ko tās nebija atcēlušas, nevis uz saistību īstenošanu atcelto sankciju lietā."

Tā bija pirmā Zarifa intervija kādam Rietumu medijam, kopš ASV prezidents Donalds Tramps maijā izstājās no 2015.gada pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, kam šomēnes sekoja sankciju atjaunošana.

"Mums likās - Savienotās Valstis ir mācījušās, ka vismaz attiecībā uz Irānu sankcijas rada ekonomiskās grūtības, bet nerada politisko iznākumu, uz kādu viņi cerēja, ka tās radīs," viņš sacīja.

"Es uzskatīju, ka amerikāņi ir apguvuši šo mācību. Diemžēl es kļūdījos," piebilda ministrs.

Konfrontācija ASV un Irānas starpā kopš Islāma revolūcijas ar naftas resursiem bagātajā valstī turpinās teju 40 gadus.

Līdz 1979.gada revolūcijai Irāna bija tuva ASV sabiedrotā.

Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Izstājoties no kodolvienošanās, ASV cenšas izolēt Irānu un vairot ekonomisko spiedienu.

Eiropa pret šiem soļiem iebilst un solījusi rast ceļus, kā saglabāt tirdzniecības saites ar Irānu.

Tramps paziņojis, ka ir atvērts jaunam līgumam, kas aptvertu ne tikai Irānas kodolobjektus, bet arī tās raķešu programmu un aktivitātes reģionā, kas tiek uzskatītas par draudu ASV sabiedrotajai Izraēlai.