Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele sestdien tiekas ar Putinu

© Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai pārrunātu situāciju Sīrijā un Ukrainā, kā arī enerģētiku un citus ārpolitikas jautājumus.

Merkele Putinu uzņems Mēzebergas pilī, kas atrodas uz ziemeļiem no Berlīnes, un abu tikšanās sāksies plkst.16 (plkst.17 pēc Latvijas laika).

Pēc tikšanās kopīga preses konference nav paredzēta, un tiks izplatīts vienīgi paziņojums presei.

Kā iepriekš pavēstījis Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts, galvenā uzmanība sarunās tiks pievērsts pārāk ieilgušajam konfliktam Sīrijā, situācijai Austrumukrainā un enerģētikas jautājumiem, tostarp pretrunīgi vērtētajam "Nord Stream 2" projektam.

Gāzesvadam "Nord Stream 2" pa Baltijas jūras dibenu paralēli jau esošajam "Nord Stream" gāzesvadam jāsavieno Vācija ar Krieviju, lai varētu palielināt Krievijas dabasgāzes piegādes Viduseiropai, apejot līdzšinējās tranzītvalstis.

Tomēr Zeiberts uzsvēris, ka Berlīne uzskata par svarīgu "saglabāt Ukrainas kā gāzes tranzītvalsts lomu".

Ņemot vērā Austrumeiropas valstu aktīvos iebildumus pret "Nord Stream 2", brīdinot, ka tas patiesībā ir politisks ierocis Maskavas rokās, daļa ekspertu prognozē, ka Merkele un Putins meklēs kompromisu, lai nodrošinātu, ka daļa Krievijas dabasgāzes uz Eiropu tomēr tiktu transportēta caur Ukrainu.

Sarunā ar aģentūru AFP Merkele atzinusi, ka sagaida "smagas sarunas", vienlaikus norādot, ka pašreizējā nestabilitātes periodā viņa atbalsta “pastāvīga dialoga” uzturēšanu ar Krieviju.

"Uzskatu, ka ieejam jaunā Vācijas un Krievijas attiecību fāzē, pateicoties starptautiskās vides pārmaiņām [un] reakcijai uz ASV politiku," sarunā ar tīmekļa izdevumu "The Local" atzinis Vācijas Ārlietu padomes Krievijas eksperts Štefans Meisters.

Iepriekšējo reizi Merkele ar Putinu tikās maijā Sočos, taču viņa atturējās apmeklēt Krieviju tās rīkotās futbola Pasaules kausa izcīņa laikā.

Tajā pašā laikā Merkele un Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss 24.jūlijā uzņēma Berlīnē Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu, lai gan pēdējam liegta ieceļošana Eiropas Savienībā (ES).

Arī šīs tikšanās laikā tika pārrunāta situācija Ukrainā un Sīrijā.