Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Taizeme rīkosies, lai nekļūtu par "pasaules izgāztuvi"

© AFP/Scanpix

Taizemes valdība aizliegs importēt elektroniskos un plastmasas atkritumus, lai nepieļautu valsts kļūšanu par pasaules izgāztuvi, ceturtdien ziņo Taizemes mediji.

"Mums nepieciešams noteikt par prioritāti veselīgu vidi un mūsu pilsoņu veselību," intervijā kādam vietējam laikrakstam norādīja dabas resursu un vides ministrs Surasaks Kančanarats.

Vietējie mediji maija beigās ziņoja, ka Taizemē no daudzām pasaules vietām, tostarp ASV, Eiropas Savienības (ES), Japānas, Singapūras un Honkongas, uzrodas elektroniskie atkritumi, kas var saturēt potenciāli bīstamas vielas, piemēram, svinu un kadmiju.

Mediji ziņoja, ka lielākā daļa no šiem atkritumiem importēti nelegāli, Taizemes rūpnīcām saskatot šajā nodarbē jaunu peļņas avotu pēc tam, kad Ķīna pagājušajā gadā pārtrauca importēt 24 veida atkritumus.

Taizeme gatavojas uz nenoteiktu laiku aizliegt ievest 411 veidu elektroniskos atkritumus, kamēr tiks izstrādāti jauni noteikumi, un nākamo divu gadu laikā aizliegt visa veida plastmasas atkritumu importu, paziņoja Surasaks.

Saskaņā ar vides aizsardzības organizācijas "Greenpeace" datiem Taizeme ir viena no lielākajām okeāna piesārņotājām ar plastmasas un citiem atkritumiem.