Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas valstu deputāti aicina ES līderus pieprasīt Krievijai Sencova atbrīvošanu

© Reuters/Scanpix

Grupa no Baltijas valstīm ievēlēto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu, kā arī Lietuvas, Latvijas un Igaunijas nacionālo parlamentu deputātu nosūtījuši vēstuli Eiropas Savienības (ES) līderiem, aicinot viņus izdarīt spiedienu uz Maskavu, lai panāktu ukraiņu kinorežisora Oļeha Sencova un citu ukraiņu politieslodzīto tūlītēju atbrīvošanu no Krievijas cietumiem.

Vēstulē, kas adresēta Eiropadomes priekšsēdētājam Donaldam Tuskam, EP prezidentam Antonio Tajāni, Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram un Eiropas Savienības augstajai ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni, Baltijas valstu politiķi arī aicina identificēt personas, kas devušas un pildījušas rīkojumus par Sencova aizturēšanu, apsūdzēšanu un ieslodzīšanu vai citādi bijušas ar to saistītas, un noteikt pret tām personālas sankcijas par rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Aicinājuma autori pauduši dziļas bažas par Sencova veselības stāvokli, atgādinot, ka viņš kopš 14.maija turpina badastreiku.

"Mēs pieprasām viņu nekavējoties atbrīvot bez jebkādiem noteikumiem, tostarp bez personiska [Krievijas] prezidentam [Vladimiram] Putinam adresēta apžēlošanas lūguma. Mēs pieprasām nekavējoties atbrīvot arī visus citus Ukrainas pilsoņus, kas šobrīd tiek turēti Krievijas cietumos politisku apsūdzību dēļ," viņi uzsvēruši.

Vēstulē norādīts, ka Krievijas varas iestādes izturas pret Sencovu kā pret Krievijas pilsoni, lai gan viņš nekad nav atteicies no savas Ukrainas pilsonības, un pastāv nopietns pamats uzskatīt, ka viņš spīdzināts, mēģinot panākt atzīšanos.

Vēstuli parakstījuši 18 Baltijas valstu politiķi, tai skaitā Latvijas deputāti EP Krišjānis Kariņš, Sandra Kalniete un Inese Vaidere, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V), Saeimas deputāti Veiko Spolītis (V) un Atis Lejiņš (V).

42 gadus vecais Sencovs atsakās no ēdiena kopš 14.maija, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzer tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas ievada ar sistēmu.

Kā ziņo Sencova tuvinieki un cilvēktiesību aizstāvji, viņa veselības stāvoklis pēdējā laikā strauji pasliktinās.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.