Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Putins gatavs "vistuvākajā laikā" tikties ar Kimu

© Sputnik/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavs tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu vistuvākajā laikā, trešdien vēsta Ziemeļkorejas mediji.

Putins jau iepriekš uzaicinājis Kimu un Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu uz ekonomisko forumu, kas nākammēnes notiks Vladivostokā. Tiesa gan, nav zināms vai Kims uz šo ielūgumu ir atbildējis.

Apsveikumā par godu Ziemeļkorejas Atbrīvošanas dienai, kas tiek svinēta, atzīmējot Japānas varas beigas Korejas pussalā Otrā pasaules kara noslēgumā, Putins atkārtoti paudis apņemšanos sarīkot samitu.

"Es apstiprinu, ka esmu gatavs tikties ar jums vistuvākajā laikā, lai spriestu par divpusējām attiecībām un reģiona svarīgajiem jautājumiem," Putinu citē Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA.

Vēstījumā konkrēts tikšanās laiks nav minēts.

Putins arī paudis cerību, ka tālāk attīstīsies "savstarpējā sadarbība, arī trīspusēja projekta īstenošana", kas nozīmētu arī Dienvidkorejas iesaistīšanu.

Kā preses brīfingā Maskavā norādīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Putins telegrammā "uzsvēris savu vēlmi un gatavību izveidot dialogu".

Vaicāts, vai līderu tikšanās varētu notikt Vladivostokā, Peskovs sacīja, ka ekonomikas forums ir "atvērts visiem reģiona līderiem", tomēr arī norādīja, ka Maskava "līdz šim" nav saņēmusi Phenjanas apstiprinājumu, ka Kims ieradīsies.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

Augsta līmeņa sarunās tiek spriests par Ziemeļkorejas denuklearizāciju, ekonomisko atbalstu komunistu režīma pārvaldītajai valstij un miera līguma noslēgšanu abu Koreju starpā.

ASV prezidents Donalds Tramps un Kims samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".