Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas alpīnisti cer šodien sasniegt Monblāna virsotni, lai tur paceltu valsts karogu

© facebook.com/ Monblāns 2018

Ekspedīcijas "Monblāns 2018" dalībnieki šodien iecerējuši sasniegt Monblāna virsotni, kur plānots pacelt Latvijas karogu.

Karoga pacelšanai netiks izmantots sākotnēji plānotais desmit metrus augstais masts, kas ir arestēts.

Vēl 13.augustā komanda bija sasniegusi 3800 metru augstumā un tur palika, lai pārlaistu vētru. Iepriekš bija plānots, ka šonakt plkst.2 ceļš tiks turpināts, lai pusdienas laikā nokļūtu kalna virsotnē un paceltu Latvijas karogu. Karoga pacelšanai netiks izmantots sākotnēji plānotais desmit metrus augstais masts, kas ir arestēts.

Kā ziņots, alpīnisti turpina sarežģīto ceļu uz Eiropas Savienības (ES) augstāko virsotni Monblānu, lai tajā paceltu Latvijas karogu. Savukārt nākotnē alpīnisti apņēmušies atgriezties kalna virsotnē, lai Latvijas karogu varētu pacelt desmit metru augstajā mastā.

Francijas policija ir arestējusi alpīnistu desmit metrus garo karoga mastu. Laikraksts "The Times" pirmdien ziņoja, ka šis incidents noticis laikā, kad Monblāna pakājēs esošās Šamonī dome cenšas panākt, lai slikti sagatavoti kalnos kāpēji nedotos uz 4810 metrus augsto virsotni, jo ceļš turp ir bīstams. Piektdien Monblāna nogāzē tika atrasti trīs miruši itāļi, bet kopumā šogad, cenšoties uzkāpt kalnā, dzīvību zaudējuši jau 15 cilvēki.

Pēc atgriešanās Latvijā iecerēts skaidrot, kādā veidā būtu iespējams nākotnē realizēt ieceri par karoga pacelšanu Monblānā šajā mastā, pavēstīja Seržāne.

Plānojot ekspedīciju, komandas pārstāvji vietējās Šamonī pilsētas instancēm bija vaicājuši par papildus atļaujas saņemšanu masta uznešanai Monblāna virsotnē, uz ko tika saņemts rakstisks viedoklis, ka šāda darbība ir atļauta, ievērojot noteikumu, ka viss, kas kalnā uznests, tiek arī nonests. "Mēs ceram rast atbalstu starpvalstu līmenī, lai šis unikālais projekts tiktu realizēts," par mērķi Monblāna virsotnē nogādāt Latvijas karogu norāda ekspedīcijas komanda.

Grupas pārstāvji ir pārliecināti, ka Šamonī ekspedīcijas komanda noteikti atgriezīsies vēlreiz un tad arī "darbiņu paveiks līdz galam". Pašlaik komanda turpina ceļu uz virsotni, lai paceltu tajā Latvijas karogu par godu Latvijas simtgadei.

Laikraksts "The Times" pirmdien ziņoja, ka šis incidents noticis laikā, kad Monblāna pakājēs esošās Šamonī dome cenšas panākt, lai slikti sagatavoti kalnos kāpēji nedotos uz 4810 metrus augsto virsotni, jo ceļš turp ir bīstams. Piektdien Monblāna nogāzē tika atrasti trīs miruši itāļi, bet kopumā šogad, cenšoties uzkāpt kalnā, dzīvību zaudējuši jau 15 cilvēki.