Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

EDSO: Promaskavisko kaujinieku kontrolētajā Donbasā ir Krievijā ražots bruņojums

© Sputnik/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) otrdien pirmo reizi apliecināja, ka tā promaskavisko kaujinieku kontrolētajos Ukrainas austrumos pamanījusi Krievijā ražotu bruņojumu, par spīti Krievijas apgalvojumiem, ka tā nepiegādā ieročus šajā konfliktā.

EDSO paziņojums ir viena no retajām reizēm, kad neatkarīgi tiek apstiprināts, ka moderns Krievijā ražots bruņojums tiek izmantots kaujās starp Ukrainas armiju un promaskaviskajiem kaujiniekiem.

EDSO Īpašās Ukrainas monitoringa misijas paziņojumā, kas nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā, teikts, ka 28.jūlijā "apvidos, kurus nekontrolē valdība, tā pamanījusi zīmīgas elektroniskā bruņojuma sistēmas".

Misijas paziņojumā teikts, ka 64 kilometrus uz dienvidrietumiem no kaujinieku bastiona Luhanskas pamanītas sistēmas "Leer-3", "Krasukha-2", "Bylina" un "Repellent-1".

Sistēmas, kuru mērķis ir radīt traucējumus mobilajos sakaros, kā arī neitralizēt ar radaru vadāmās raķetes, sāktas ražot tikai pirms dažiem gadiem, un tās tiek ražotas Krievijā.

EDSO ziņojumā specifiski izcelsmes valsts nav minēta.

Sistēmas "Repellent-1" mērķis ir neitralizēt un iznīcināt dronus aptuveni 30 kilometru rādiusā, vēsta Krievijas mediji.

Misija ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka vairākkārt tikuši radīti signāla traucējumi droniem, ko tā izmanto novērošanas lidojumos konflikta zonā. Tiesa gan, misija attiecās izteikt pieņēmumus par traucējumu avotiem.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.