Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ministra vietnieks: Lietuvai vislielākos kiberdraudus rada Krievija

© Sputnik/Scanpix

Lietuvai vislielākos kiberdraudus rada Krievija, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Ķerza.

"Lielākie draudi Lietuvai nāk no Krievijas Federācijas. Ir identificēti ļoti konkrēti kriminālie grupējumi un tos finansē Krievijas varasiestādes. Šie grupējumi rada sarežģītus vīrusus, kas ir nenosakāmi ar komerciāliem pasākumiem, un to galvenais mērķis ir iegūt kontroli pār savu oponentu, tas ir mūsu, datoru tīkliem un sistēmām, lai nozagtu informāciju," raidījumā sabiedriskajā televīzijā LRT paziņoja Ķerza.

Viņš sacīja, ka sākotnēji īstenoti tikai informācijas uzbrukumi, bet vēlāk tos nomainījuši kiberuzbrukumi. Šogad Krievijas finansēti hakeri veikuši arī kopīgu informācijas un kiberuzbrukumu, atklāja aizsardzības ministra vietnieks.

"Tas bija uzbrukums vienai no lielākajām ziņu vietnēm, viņu serveri tika pārņemti un mūsu aizsardzības ministrs tika izmantots kā viens no dalībniekiem šajās "viltus ziņās"," sacīja Ķerza, piebilstot, ka vairākām adresēm tika izsūtītas vēstules ar viltus ziņām un datorvīrusu.

Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs 2017.gadā reģistrējis 55 000 drošības incidentu jeb aptuveni 150 incidentus dienā.