Alpīnisti neatkāpjas no ieceres Monblāna virsotnē tomēr pacelt Latvijas karogu

© Publicitātes foto

Ekspedīcijas “Monblāns 2018” dalībnieki turpina sarežgīto ceļu uz Eiropas Savienības (ES) augstāko virsotni Monblānu, lai tajā paceltu Latvijas karogu. Lai arī Francijas policija šajā reizē ir arestējusi alpīnistiem 10 metrus garo karoga mastu, ekspedīcija turpinās un mērķis par 10 metru karoga mastu Monblāna virsotnē paliek nemainīgs.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja "Monblāns 2018" projekta vadītāja Ilze Seržāne, komanda pašlaik atrodas 3800 metru augstumā un tuvākajā laikā tur paliks, kamēr būs beigusies gaidāmā vētra. Pagaidām plānots, ka trešdien,15.augustā, ap plkst.2 naktī ceļš tiks turpināts, lai tās pašas dienas pusdienas laikā nokļūtu kalna virsotnē un paceltu Latvijas karogu.

Pēc atgriešanās Latvijā iecerēts skaidrot, kādā veidā būtu iespējams nākotnē realizēt ieceri par karoga pacelšanu Monblānā desmit metrus augstajā mastā. Alpīnistiem palīdzību nepieciešamības gadījumā piedāvājuši Latvijas vēstniecības Francijā pārstāvji, pavēstīja Seržāne.

Plānojot ekspedīciju, komandas pārstāvji bija sazinājušies ar Šamonī pilsētas instancēm un, izklāstot projekta-ekspedīcijas mērķi un plānoto scenāriju, jautājusi par papildus atļaujas saņemšanu masta uznešanai Monblāna virsotnē, uz ko tika saņemts rakstisks viedoklis, ka šāda darbība ir atļauta, ievērojot noteikumu, ka viss, kas kalnā uznests- tiek arī nonests. Šamonī instances bija informējušas komandu par lielo alpīnistu plūsmu augusta mēnesī, tādēļ ekspedīcijas maršruts tika ļoti pārdomāts, tāpat komanda veica vairākus sarežģītu apstākļu masta nešanas treniņus vēl Latvijā esot un arī Monblāna kalna pakājē, imitējot un modelējot situāciju un masta pārvietošanas tehniku šauros, kalnainos apvidos, apejot šķēršļus, manevrējot ar iespaidīgā izmēra mastu un to drošinot.

Ceļš uz Monblānu sākās 6. augustā un pēc fiziski un tehniski smagas sestās ekspedīcijas dienas masts tika nogādāts 3137m augstumā pirmajā nometnē, kur ekspedīcijas dalībnieki izpelnījās apkārtējo apbrīnu. Vairums vietējo iedzīvotāju vēlēja drosminiekiem no Latvijas veiksmi 10 metrīgo mastu nogādāt virsotnē.

Aizliegums tiešā veidā ir saistīts ar pagājušā otrdienā pieņemto paaugstināto kalna uzraudzības režīmu drošības paaugstināšanai.

Ierodoties Refuge de Tête Rousse, dalībnieki un masts tika sagaidīts ar skaļām ovācijām, taču ekspedīcijas dalībniekiem līdz galam neizskaidrotu iemeslu dēļ, alpīnistu nometnes administrācija par viņu ierašanos ziņoja policijai, un pēc aptuveni stundas ar helikopteru ieradās augstkalnu žandarmērijas (PGHM) pārstāvji. “Monblāns 2018” grupas vadītāji tika aicināti uz sarunu, kuras rezultātā karoga masts tika arestēts un tā turpmāka pārvietošana virsotnes virzienā - aizliegta.

“Šobrīd saprotam, ka aizliegums tiešā veidā ir saistīts ar pagājušā otrdienā pieņemto paaugstināto kalna uzraudzības režīmu drošības paaugstināšanai, kurš, savukārt, tika pieņemts pēc vairākiem letāliem nelaimes gadījumiem tieši šajā maršrutā,” skaidro ekspedīcijas dalībnieki.

Ziņa par notikušo ātri izplatījās arī franču ziņu portālos, un pats Sentžervē mērs Žans Marks Pellē likumsargiem lūdzis apturēt ekspedīciju.

“Mēs, “Monblāns 2018″ dalībnieki, lepojamies ar sasniegto un šo dienu notikumi tikai apliecina, ka mūsu mērķis sniedzas ārpus ierastā. Mēs ceram rast atbalstu starpvalstu līmenī, lai šis unikālais projekts tiktu realizēts,” norāda ekspedīcijas komanda.

Grupas vadītājs Aldis ir pārliecināts, ka Šamonī ekspedīcijas komanda noteikti atgriezīsies vēlreiz un tad arī darbiņu paveiks līdz galam. Taču šobrīd komanda turpina ceļu uz virsotni, lai paceltu tajā Latvijas karogu par godu Latvijas simtsgadei.

"Monblāns 2018" vadīs pieredzējis alpīnisma vecmeistars Rolands Laveiķis un tās dalībnieki ir uzņēmējs Aldis Kunšteins, burātājs Māris Birzulis, uzņēmēja Ilze Seržāne, arhitekte Edīte Bokāne, fotogrāfs Kristaps Mozgirs, uzņēmējs un alpīnists Andris Citko, studens Kristians Krauklis un uzņēmējs Ilgonis Rudāks.

Ekspedīcijas norisei iespējams sekot līdzi arī “Facebook” lapā “Monblāns 2018” un Instagram. Tāpat ikvienam būs iespēja sekot līdzi tiešraidēm un video sižetiem, lai uzzinātu, kā sokas ekspedīcijas dalībniekiem.

Monblāns, kura augstums sasniedz 4808 metrus, atrodas uz Itālijas ziemeļrietumu robežas ar Franciju.