Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā pirms termiņa atbrīvos 11.septembra terorakta ASV organizatoru

© EPA / Scanpix

Vācijā no ieslodzījuma pirms tiesas piespriestā ieslodzījuma termiņa beigām tiks atbrīvots marokānis Munirs al Motasadeks, kurš ir saistīts ar ASV 2001.gada 11.septembra teroraktu sagatavošanu un savulaik kļuva par pirmo notiesāto šajā lietā, atsaucoties uz avotiem tiesu sistēmā, vēsta laikraksts "Bild".

Iecerēts, ka pēc atbrīvošanas Motasadeks tiks deportēts uz Maroku, kur dzīvo viņa sieva baltkrieviete Marija un divi bērni.

Šobrīd tiek izskatīts jautājums par to, lai Motasadeku no cietuma atbrīvotu 15.novembrī.

2007.gadā pēc vairākiem tiesas procesiem Motasadekam tika piespriesti 15 gadi cietumā par piedalīšanos teroristiskā organizācijā un līdzdalību vairāku tūkstošu cilvēku slepkavībā. Viņš bija aktīvs dalībnieks Mohammeda Aktas teroristu grupējumā, kas piedalījās 2001.gadā ASV sarīkoto teroraktu sagatavošanā.

Iecerēts, ka pēc atbrīvošanas 44 gadus vecais Motasadeks tiks deportēts uz Maroku, kur dzīvo viņa sieva baltkrieviete Marija un divi bērni.

Tiesa gan, šobrīd viņam neesot dokumentu, kas būtu līdzvērtīgi pasei.

Kaut arī Motasadeks joprojām ir pārliecināts islāmists, viņa uzvedība bijusi priekšzīmīga un viņš spēlējis cietuma futbola komandā, norāda "Bild".

15 gadu cietumsoda termiņ beigas ir 2019.gada 19.janvārī.

2014.gadā Vācijas tiesa noraidīja lūgumu par Motasadeka pirmstermiņa atbrīvošanu, jo viņš nebija atteicies no "islāmistiskā džihādisma pasaules uzskata" un radījis draudus.