Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ES Tiesa: Skolēnu darbos esošu svešu fotogrāfiju publiskošana ir autortiesību pārkāpums

© f64

Eiropas Savienības (ES) Tiesa atzinusi, ka viena no Vācijas skolām ir pārkāpusi kāda fotogrāfa autortiesības, publicējot savā tīmekļa vietnē skolēna projekta darbu, kurā izmantotas viņa fotogrāfijas.

Skolēns šīs fotogrāfijas bija atradis kādā ceļojumu vietnē.

Kā atzinusi ES Tiesa, apstāklis, ka nekas nav traucējis šos attēlus lejuplādēt, ir "mazsvarīgs".

Tiesa spriedumā, kas var iegūt precedenta spēku citās līdzīgās lietās, norādījusi, ka skolai bijis jāprasa fotogrāfa atļauja, publicējot savā vietnē skolēna darbu.

Fotogrāfs Dirks Renkhofs norādījis, ka ekskluzīvas tiesības izmantot šīs fotogrāfijas ar Kordovas skatiem, viņš nodevis tīmekļa vietnei "Reisemagazin Schwarzaufweiss".

Renkhofs vērsās tiesā pret Ziemeļreinas-Vestfālenes zemi, kur atrodas šī skola, un pieprasīja 400 eiro lielu kompensāciju.

ES Tiesa galveno uzmanību pievērsa jautājumam, vai attēlu publicēšana skolas vietnē radījusi to nodošanu plašākam patērētāju lokam.

Tiesa atzinusi, ka Renkhofs atļāvis šos attēlus aplūkot vienīgi "Reisemagazin Schwarzaufweiss" lietotājiem, vienlaikus norādot, ka būtu bijis pietiekami ievietot hipersaites uz oriģinālajiem attēliem ceļojumu vietnē.

Sākotnēji Hamburgas reģionālā tiesa uzdeva skolai dzēst šīs fotogrāfijas no savas vietnes un zemei samaksāt 300 eiro lielu kompensāciju.

Abas puses šo spriedumu pārsūdzēja, un Vācijas federālā tiesa lūdza šajā lietā izteikt savu viedokli ES Tiesai.