Meksikas līča piekrastes iedzīvotāji necer, ka izdosies savākt visu naftu

Kaut gan ASV prezidents Baraks Obama Meksikas līča piekrastes iedzīvotājiem solījis, ka dzīve pēc notikušās ekoloģiskās katastrofas atgriezīsies ierastās sliedēs, bet British Petroleum apgalvo, ka līdz mēneša beigām tā spēs savākt trīsreiz vairāk naftas, nekā noplūst no avārijas vietas, lielāko daļu reģiona iedzīvotāju pārņēmusi liela skepse.

"Domāju – kamēr par notiekošo joprojām atbild British Petroleum, viņš neko citu nevar darīt, kā tikai izrādīt atbalstu iedzīvotājiem," sarunā ar AP prezidenta ceturto vizīti piekrastes štatos kopš 20. aprīlī notikušās ekoloģiskās katastrofas komentējusi 34 gadus vecā Longbīčas iedzīvotāja Dženifera Dženkinsa. Bijušais ASV jūras kara flotes ugunsdzēsējs Kleitons Ārds savukārt uzskata, ka vietējām varas iestādēm dots pārāk maz pilnvaru. "Ir milzīga birokrātija, kas bremzē visu procesu. Mēs vēlētos tūdaļ pat apturēt naftas nokļūšanu krastā, taču neko nevaram padarīt," sacījis šis Alabamas iedzīvotājs.

Par birokrātiju runājis arī Luiziānas štata gubernators Bobijs Džindals, kurš bez aplinkiem paziņojis, ka ASV zaudē karā pret naftas noplūdi un avārijas seku novēršanu kavē gan piemērotas tehnikas trūkums, gan pārlieku lielā birokrātija. "Mēs [prezidentam] skaidri pasacījām – notiek karš par mūsu dzīvesveida nosargāšanu, un mēs tajā pagaidām neņemam virsroku, it īpaši tas attiecas uz mēģinājumiem nepieļaut, lai nafta nonāk līdz mūsu piekrastei," uzsvēris gubernators. Viņš izteicis neizpratni par to, ka dažādu birokrātisku problēmu dēļ glābšanas darbos neizdodas iesaistīt pietiekami daudz kuģu, kas varētu savākt izplūdušo naftu. B. Džindals atgādinājis, ka pašlaik reģionā darbojas ap 420 šādu kuģu, taču papildspēki gaidāmi ne agrāk kā pēc piecām nedēļām.

Daudzi amerikāņi uzskata, ka šāda situācija ir izveidojusies British Petroleum vainas dēļ, jo kompānija jau kopš avārijas dienas regulāri nāk klajā ar solījumiem, ka tai "jau drīzumā" izdosies apturēt noplūdi un savākt izplūdušo naftu. Pirmdien, kad B. Obama apmeklēja Misisipi un Alabamas štatus, izskanēja kārtējais šāds solījums – British Petroleum paziņoja, ka otrdien sākšot dedzināt jau savākto naftu, bet līdz jūnija beigām būs veikti visi nepieciešamie priekšdarbi, lai ik dienas varētu savākt aptuveni tikpat daudz naftas, cik noplūst no urbuma, un piesārņojums vairs nepalielinātos. AP uzsver – kamēr britu naftas ieguves kompānija nāk klajā ar solījumiem, parādās aizvien jauni un jauni dokumenti un liecības, kas faktiski pierāda, ka British Petroleum naudas taupīšanas nolūkos ievērojami ekonomējuši uz drošības pasākumu rēķina, tādējādi palielinot iespējamās avārijas varbūtību.

Pašlaik tiek lēsts, ka ik dienas Meksikas līcī nokļūst ap 2 miljoniem galonu naftas un kopējā noplūde sasniegusi jau 114 miljonus galonu. No visa šā daudzuma British Petroleum izdevies savākt tikai aptuveni 5,6 miljonus galonu, vēsta AP.

Pirmdien B. Obama sarunā ar Politico.com pat pielīdzinājis naftas noplūdi 2001. gada 11. septembra terora aktiem. "Līdzīgi kā 11. septembris veidoja mūsu priekšstatu par vājajām vietām un ārpolitiku, šī katastrofa, man šķiet, turpmākos gadus veidos mūsu priekšstatu par vidi un enerģētiku," sacījis ASV prezidents. Viņš solījis "izdarīt pareizos secinājumus" un plāno aicināt Kongresu izstrādāt jaunus likumus par atjaunojamo enerģiju un vides aizsardzību. Tajā pašā laikā prezidents, kurš vakar vakarā uzstājās ar savu pirmo uzrunu no Ovālā kabineta un runāja par Meksikas līča ekosistēmas atjaunošanu, sarunā ar alabamiešiem aicinājis viņus būt optimistiskākiem. "Es jums nevaru solīt, ka viss tiks satīrīts vienas nakts laikā, tā nebūs. Taču pamazām lietas atgriežas normālā gultnē," sacījis B. Obama.