Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Maskavai bijis plāns karam ar Gruziju jau 2007.gadā

© AFP/ SCANPIX

Bijušais Krievijas vicepremjers un aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs intervijā Krievijas laikrakstam "Kommersant" atklājis, ka Krievijai bijis plāns karam ar Gruziju vēl 2007.gadā - gadu pirms bruņotā konflikta izraisīšanās abu valstu starpā, vēsta Polijas tīmekļa medijs "niezlezna.pl".

Ivanovs, kurš šobrīd ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina īpašais pārstāvis vides un transporta jautājumos, neatklāja plāna detaļas, "bet pat tās detaļas, kuras viņš atklāja, ir šokējošas", norāda "niezlezna.pl".

Ivanovs par 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara izraisīšanos vaino Gruziju un rietumvalstis.

Ar Polijas Radio saistītā ziņu aģentūra IAR vēsta, ka intervijā Ivanovs par 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara izraisīšanos vaino Gruziju un rietumvalstis.

ITAR-TASS/ SCANPIX

Tiesa gan, Ivanovs ignorē faktu, ka Krievija vairākus gadus Dienvidosetijas separātistiem sniegusi militāru un politisku atbalstu, atgādina IAR.

Trešdien aprit desmit gadi, kopš Gruzijas separātiskās Dienvidosrtijas provinces dēļ izraisījās Krievijas-Gruzijas karš.

Piecas dienas ilgušajā karā Krievija sakāva Gruzijas nelielo armiju, bet pēc šī militārā konflikta Maskava abas Gruzijas separātiskās provinces - Dienvidosetiju un Abhāziju - atzina par neatkarīgām valstīm.

2008.gada samitā Bukarestē NATO līderi pauda oficiālu apņemšanos, ka Gruzija "kļūs par NATO dalībvalsti", tomēr, bažījoties no arvien agresīvākās Krievijas atsvešināšanas, alianse līdz šim nav Gruzijai oficiāli piedāvājusi sākt ceļu uz dalībvalsts statusa iegūšanu.