Spāņu lidmašīna virs Igaunijas pazaudē raķeti; visa valsts to meklē; pirms 16 gadiem jau bija ķibele

© f64

Igauņu laikraksts “Postimees” raksta, ka šodien valstī turpināsies nokritušās spāņu raķetes meklējumu. Jau vēstīts, ka 7.augustā mācību laikā spāņu iznīcinātājs “Eurofighter” nejauši izšāvis raķeti gaiss-gaiss tipa AMRAAM raķeti, kura, iespējams, nav pašiznīcinājusies un ir nokritusi zemē.

Igaunijas Aizsardzības spēki lūdz cilvēkus ziņot, ja uz zemes pamana priekšmetu, kas varētu līdzināties izšautajai raķetei, un netuvoties tam, kā arī pašiem nemeklēt nokritušo raķeti. Šādās raķetēs ir 5 līdz 10 kilogrami sprāgstvielu.

NATO mājaslapā aizvien nav publicēts oficiāls paziņojums par notikušo.

Igaunijas Aizraszības spēku pārstāvis Tāvi Lāsiks ziņo, ka meklēšanas darbi turpinās un jau ir saņemti vairāki norādījumi par raķetes iespējamo atrašanās vietu.

Policija pagaidām nav iesaistīta meklēšanas darbos. Līdz ko tikšot precizēta pazudušās raķetes atrašanās vieta, tiks iesaistīti papildspēki.

Portāls “Postimees” ziņo, ka šī nav pirmā ķibele, ko radījuši “Eurofighter” iznīcinātāji. 2002.gadā viens no iznīcinātājiem lidojuma laikā virs Igaunijas aizdegās un tā vadītājiem nācās katapultēties.

2010. un 2017.gadā notika līdzīgi starpgadījumi, tiesa, tajos piloti gāja bojā.

Jau vēstīts, ka incidents noticis plkst.15.44 virs Igaunijas dienvidrietumiem pie Otepē pilsētas gaisa telpā, kas paredzēta mācībām, paziņojis Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests.

Igaunijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Rīvo Valge žurnālistiem sacīja, ka tas ir pirmais šāds incidents Baltijā un arī citur pasaulē tādi gadījumi nenotiek bieži.

Viņš arī pateica, ka personīgi uzzinājis par incidentu ar raķeti tikai pusotru stundu pēc notikušā. Valge šo aizkavēšanos izskaidroja ar to, ka svarīgas informācijas noskaidrošanai starp valstīm vienmēr vajadzīgs daudz laika.

Valge pauda uzskatu, ka raķete, visticamāk, eksplodējusi gaisā. Piloti tomēr neredzēja sprādzienu, tāpēc ir iespējams, ka tā nokritusi zemē.

"Gaiss-gaiss tipa raķete netrāpīja nevienam lidaparātam," paziņoja Spānijas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka raķete tika izšauta gaisa telpā, kur atļauts veikt šāda veida manevrus.

Spānijas Aizsardzības ministrija atklāja, ka militārajās mācībās piedalījās divi Spānijas iznīcinātāji "Eurofighter" un divi Francijas iznīcinātāji "Mirage 2000". Pēc incidenta lidmašīnas atgriezušās gaisa spēku bāzē Šauļos Lietuvā.

Spānijas Aizsardzības ministrija sākusi notikušā izmeklēšanu.

AMRAAM tipa raķetes darbības rādiuss ir aptuveni 100 kilometri. Raķetes garums ir 3,7 metri, diametrs 18 centimetri un tai uzmontēta kaujas galviņa.

Valge sacīja, ka incidenta izmeklēšanā iesaistījusies arī Civilās aviācijas pārvalde, Spānijas Gaisa spēki un NATO.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass sociālajā tīklā "Facebook" nosauca šo incidentu par "ļoti nožēlojamu". "Paldies Dievam, nav cilvēku upuru," rakstīja Ratass.

Ratass paziņoja, ka "gaisa spēku mācības ir rutīnas lieta pretgaisa aizsardzības efektivitātes paaugstināšanai, tomēr pirmām kārtām ir jāievēro nepieciešamība garantēt iedzīvotāju drošību".

"Kopš 2004.gada, kad Igaunija pievienojās NATO un mūsu gaisa telpu sāka aizsargāt NATO lidmašīnas, nav bijis neviena šāda incidenta," atzīmēja valdības vadītājs.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais