Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielā karstuma dēļ ziemeļbrieži Norvēģijā slēpjas autosatiksmes tuneļos

© AFP/Scanpix

Norvēģijas varas iestādes ir aicinājušas autovadītājus uzmanīties no ziemeļbriežiem, kas autosatiksmes tuneļos meklē patvērumu no tveices, kura piemeklējusi valsts galējos ziemeļus.

"Norvēģijas ziemeļos nedēļām ilgi ir bijis ļoti karsts," ceturtdien sacīja Norvēģijas Valsts ceļu pārvaldes augsta ranga ierēdnis Tūre Lisbergs.

"Dzīvnieki atkāpjas uz aukstākām vietām, gan ziemeļbrieži, gan aitas meklē patvērumu tuneļos un ēnainās zonās, lai atvēsinātos," teica Lisbergs.

Gaisa temperatūra plus 31,2 grādi pēc Celsija ir reģistrēta Finnmarkā

Lai gan šī parādība nav nekas jauns, to var pastiprināt rekordaugstās gaisa temperatūras Norvēģijas galējo ziemeļu reģionos.

Norvēģijas Meteoroloģiskais institūts trešdien ziņoja, ka gaisa temperatūra plus 31,2 grādi pēc Celsija ir reģistrēta Finnmarkā, kas ir nozīmīgs ziemeļbriežu audzēšanas reģions pie Ziemeļu polārā loka.

Šajā reģionā ir tik karsts, ka tas šogad jau pieredzējis 12 "tropiskās" naktis ar vakara gaisa temperatūru virs 20 grādiem pēc Celsija.

Norvēģijas Valsts ceļu pārvalde atzina, ka vēl nav ziņots par nopietnām avārijām, kurās būtu iesaistīti dzīvnieki, bet raksturoja šo situāciju kā "izaicinājumu".

Ir gaidāms, ka laikapstākļi šajā nedēļas nogalē sāks normalizēties.