Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Barselonas teroraktu plānotājs joprojām uz brīvām kājām

© EPA / Scanpix

Aizdomās turamais, kurš, kā uzskata likumsargi, izplānoja pērn Barselonā un Katalonijas piekrastes kūrortpilsētā Kambrilsā notikušos teroraktus, joprojām ir brīvībā un bēguļo Eiropā, atsaucoties uz izmeklēšanai tuviem avotiem, ceturtdien vēsta Spānijas laikraksts "El Periodico".

''Viņš regulāri maina valstis un uztur kontaktus ar citiem [radikāļu] grupējumiem!''

"Terorists ir ticis lokalizēts, viņš regulāri maina valstis" un "uztur kontaktus ar citiem [radikāļu] grupējumiem", sacījuši avoti.

Varasiestādes iepriekš minēja, ka 2017.gada augusta uzbrukumus iecerējis un izplānojis marokāņu imams Abdelbaki es Sati, kurš radikalizējis vairākus no uzbrukumus pastrādājušajiem jauniešiem.

Tomēr drošības struktūras tagad uzskata, ka imams "bija saite ar uzbrukumu intelektuālo autoru, kurš tobrīd bija kādā pilsētā Eiropas centrā", vēsta Barselonā bāzētais laikraksts.

Avoti nav atklājuši aizdomās par teroraktu plānošanu turētā pilsonību, nedz to, vai viņš jelkad ir dzīvojis Spānijā.

Barselonā un Kambrilsā pērn 17.augustā tika sarīkoti terorakti, kuros tika nogalināti 16 cilvēki. Atbildību par šiem teroraktiem uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Imams zaudēja dzīvību netīši izraisītā sprādzienā dienu pirms teroraktiem. Tas notika kādā namā Alkanarā, 200 kilometrus no Barselonas, kur grupējums gatavoja spridzekļus.

Sešus 17 līdz 24 gadus vecos marokāņu izcelsmes jauniešus, kas uzbrukumus pastrādāja, nogalināja policija.