Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija nevēlas laika maiņu divreiz gadā, taču grib palikt vienā laika joslā ar kaimiņiem

© f64

Igaunija atbalsta to, lai visās Eiropas Savienības (ES) valstīs tiktu pārtraukta pāreja no ziemas uz vasaras laiku un atpakaļ, un tai ir svarīgi, tāpat kā tagad, atrasties vienā laika joslā ar kaimiņvalstīm Latviju, Somiju un Lietuvu, teikts Igaunijas Ekonomikas ministrijas sagatavotajā dokumentā par nostāju pulksteņa laika maiņas jautājumā.

Sagatavojot šo nostāju, Igaunijas Ekonomikas ministrija konsultējusies ar citām ministrijām un ieinteresētajām grupām un noskaidrojusi, ka vērtējums par pulksteņa rādītāju pagriešanu divreiz gadā visbiežāk ir negatīvs vai neitrāls.

"Argumenti, ar kuriem agrāk tika pamatota pulksteņa rādītāju pagriešana, laika gaitā un attīstoties tehnoloģijām, zaudējuši savu nozīmību," sacīts Igaunijas Ekonomikas ministrijas sagatavotajā paskaidrojošajā vēstulē.

Tajā arī norādīts, ka Igaunijai ES vienotā iekšējā tirgus un labas transporta kustības organizācijas dēļ ir svarīgi, lai pieeja laika maiņas jautājumā būtu harmoniska.

"Teorētiski var rasties situācija, kad Somijai būs tiesības atstāt ziemas laiku, Igaunijai, piemēram - vasaras laiku, Latvijai - ziemas laiku un Lietuvai - vasaras laiku," teikts dokumentā.

Situācija, kad, braucot no Helsinkiem uz Viļņu, ik reizi, šķērsojot robežu, būtu jāpagriež pulksteņa rādītājs, būtu nepraktiska no ES vienotā tirgus funkcionēšanas viedokļa. Tādā gadījumā palielinātos izdevumi pierobežas tirdzniecības un transporta jomās, informācijas apmaiņa un ceļošana kļūtu neērta, kā arī mazinātos produktivitāte iekšējā preču un pakalpojumu tirgū, norādījusi Igaunijas Ekonomikas ministrija.

"Mēs piekrītam Eiropas Komisijas nostājai, ka ir svarīgi Eiropas Savienībā saglabāt vienotu laika režīmu arī pēc atteikšanās pagriezt pulksteņa rādītājus divas reizes gadā," sacīts dokumentā.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība 25.jūlijā nolēma ierosināt EK atteikties no ikgadējās pārejas uz vasaras laiku un tā vietā pastāvīgi ieviest pašreizējo vasaras laiku. Arī Somijas valdība atbalsta nostāju, ka nepieciešams atteikties no laika maiņas divreiz gadā.

Savukārt Latvijas Saeima 2016.gadā nolēma neuzdot valdībai izvērtēt sabiedrības pārstāvju iniciatīvu par atteikšanos no pulksteņa rādītāju pagriešanas, atceļot pāreju uz ziemas un vasaras laiku un paliekot tikai pie vasaras laika.

EK ir izsludinājusi publisko apspriešanu, lai noskaidrotu iedzīvotāju, ieinteresēto personu un dalībvalstu viedokļus par pašreizējo kārtību, kad katru pavasari ES notiek pāreja uz vasaras laiku, bet katru rudeni - pāreja atpakaļ uz ziemas laiku. Publiskā apspriešana, kas ilgst no 4.jūlija līdz 16.augustam, tiek veikta pēc Eiropas Parlamenta (EP) lūguma. Tajā respondentiem tiek jautāts, vai viņi vēlas saglabāt laika maiņu vai atteikties no tās, kā arī kuram laikam viņi dod priekšroku - vasaras vai ziemas laikam.

Pilsoņu iniciatīvas vairākās ES valstīs apliecinājušas, ka lielu daļu sabiedrības satrauc pāreja uz vasaras laiku un atgriešanās pie ziemas laika, kas notiek katra marta un oktobra pēdējā nedēļas nogalē.

Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka EP un ES Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām ES dalībvalstīm.

Pāreja no ziemas laika uz vasaras laiku un atpakaļ tika ieviesta, to pamatojot ar nepieciešamību labāk izmantot diennakts gaišo laiku un taupīt elektroenerģiju, taču pastāv viedoklis, ka tā var kaitēt veselībai.