Irānas ārlietu ministrs brīdina, ka ASV "draudi, sankcijas un sabiedrisko attiecību triki nestrādās"

© Reuters/Scanpix

Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavads Zarifs trešdien tviterī noraidījis sarunu iespējamību ar ASV, paziņojot, ka "draudi, sankcijas un sabiedrisko attiecību triki nestrādās".

Reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa pausto gatavību sarunām ar Irānu bez priekšnosacījumiem, Zarifs norādīja, ka Irānai un ASV bijušas sarunas jau divus gadus.

"Ar ES/E3+Krieviju+Ķīnu mēs radījām unikālu daudzpusēju vienošanos - JCPOA (Kopējo visaptverošo rīcības plānu). Tas darbojas. ASV var vainot tikai sevi par izstāšanos," tviterī pavēstīja Zarifs.

Tramps pirmdien paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Irānas vadību, arī ar prezidentu Hasanu Ruhani, jebkurā laikā un bez priekšnosacījumu izvirzīšanas, un otrdien sacīja, ka ASV sarunas ar Irānu varētu notikt "pavisam drīz".

Taču Irānas amatpersonas izrādījušas mazu atsaucību.

"Draudi, sankcijas un sabiedrisko attiecību triki nestrādās," paziņoja Zarifs.

"Pamēģiniet cieņu: pret irāņiem un starptautiskajām saistībām," tviterī norādīja Irānas ārlietu ministrs.

Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Izstājoties no kodolvienošanās, ASV cenšas izolēt Irānu un vairot ekonomisko spiedienu, pilnā apjomā, sākot ar augustu, atjaunojot sankcijas.

Eiropa pret šiem soļiem iebilst un solījusi rast ceļus, kā saglabāt tirdzniecības saites ar Irānu.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais