Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps spriež, vai amerikāņiem ļaut izgatavot pašiem savus ieročus ar 3D printeriem

© CHINE NOUVELLE/SIPA/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka "izskata jautājumu" par to, vai amerikāņiem vajadzētu ļaut izgatavot pašiem savus ieročus ar 3D printeriem, šādi iesaistoties pēdējās sīvajās debatēs par tiesībām uz šaujamieročiem.

"Es izskatu jautājumu par to, ka 3D plastmasas šautenes tiktu pārdotas plašam sabiedrības lokam," norādīja Tramps, kā šķiet paužot atbalstu ierobežojumiem. "Esmu jau runājis ar Nacionālo šaujamieroču apvienību (NRA). Šķiet, ka tas nebūtu visai gudri."

Astoņi ASV štati pirmdien vērsās ar prasību tiesā, lai bloķētu Trampa administrācijas lēmumu, ar kuru tiktu atļauts pagatavot plastmasas šaujamieročus ar 3D printeriem.

Ietekmīgā ieroču īpašnieku tiesību organizācija NRA kļuvusi par būtisku Republikāņu partijas mašinērijas daļu.

Astoņi ASV štati pirmdien vērsās ar prasību tiesā, lai bloķētu Trampa administrācijas lēmumu, ar kuru tiktu atļauts pagatavot plastmasas šaujamieročus ar 3D printeriem. Kritiķi brīdina, ka tādējādi kontrole būs teju neiespējama.

Pēc garām juridiskām cīņām Trampa administrācija pagājušajā mēnesī panāca vienošanos ar kareivīgi noskaņoto ieroču īpašnieku tiesību aktīvistu Kodiju Vilsonu no Teksasas.

Vilsonam sekmīgi bija izdevies pierādīt, ka ASV Konstitūcijas Otrais papildinājums, kas garantē tiesības uz šaujamieročiem privātā īpašumā, ir jāattiecina uz personas tiesībām izgatavot šaujamieročus mājas apstākļos - bez kontroles no varasiestāžu puses, jo šiem ieročiem nebūtu sērijas numuru.