Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Arī Lietuvas premjers neiesaka izmantot "Yandex.Taxi" lietotni

© TASS/Scanpix

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis otrdien paziņojis, ka viņš neiesaka izmantot taksometru tiešsaistes pakalpojumu operatora "Yandex.Taxi" lietotni, kuru dienu iepriekš aicināja neizmantot arī Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs.

"Šie draudi ir nosaukti - pārāk daudz datu tiek vākts bez vajadzības. Vismaz es iesaku to neizmantot," žurnālistiem sacīja Skvernelis.

"Bet institūcijām, kuras ir atbildīgas par mūsu drošību, tostarp par kiberdrošību, ir skaidri jāpasaka, vai tā ir droša vai nepietiekami droša. Noteikti ir jābūt šādai rekomendācijai valsts institūcijām," teica Lietuvas premjers.

Viņš piebilda, ka gaida Lietuvas Valsts drošības departamenta (VDD) secinājumus.

"Tā ir mūsu pilsoņu drošība. Un, ja kāds programmnodrošinājums var pavājināt gan mūsu personīgo, gan valsts drošību, tad valsts iestādēm par to ir jāpasaka, tas ir jāizvērtē, ņemot vērā mūsu valsts un pilsoņu intereses," sacīja Skvernelis.

Jau ziņots, ka Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs pirmdien ieteica neinstalēt un neizmantot "Yandex.Taxi" lietotni.

Aizsardzības ministrijas izplatītajā centra paziņojumā teikts, ka lietotnes vajadzība saņemt informāciju no mobilās ierīces "iespējams, rada apstākļus personas datu nelikumīgai vākšanai un uzkrāšanai, bet tas rada bažas saistībā ar drošību".

"Patlaban Nacionālais kiberdrošības centrs veic visaptverošu lietotnes "Yandex.Taxi" drošības analīzi. Nacionālais kiberdrošības centrs iesaka to neinstalēt," sacīts paziņojumā.

"Īpaši svarīgi, lai šī lietotne netiktu izmantota valsts ierēdņu un amatpersonu, Aizsardzības ministrijas darbinieku ierīcēs," norādījis Nacionālais kiberdrošības centrs, kas ir pakļauts Lietuvas Aizsardzības ministrijai.

Lietuvas Aizsardzības ministrija uzsver, ka lietotne "Yandex.Taxi" pieprasa piekļuvi lielam daudzumam konfidenciālas informācijas un atļaujas izmantot iekārtas funkcijas, tādas kā iespēja aktivizēt kameru vai mikrofonu, vadīt piekļuvi bezvadu tīklam.

Paziņojumā arī teikts, ka no ierīces lietotāja iegūtie dati glabājas uz tādas organizācijas serveriem, kuras galvenā mītne atrodas Krievijā. Lietošanas noteikumos arī minēts, ka šos datus var nodot valsts organizācijām, regulējošām institūcijām, tiesām un citām trešajām pusēm.

Lietuvas izlūkošanas institūciju atskaitē par draudiem nacionālajai drošībai teikts, ka "Krievijas specdienestiem ir tiesiskas pilnvaras un tehniskas iespējas iegūt piekļuvi to Krievijas un ārvalstu pilsoņu datiem, kuri izmanto Krievijas elektroniskās komunikācijas platformas".

Draudu novērtējumā sacīts, ka "personas datu noplūdes draudi, tiem nonākot Krievijas izlūkošanas un drošības dienestu rīcībā, rodas Lietuvas pilsoņiem, kuri izmanto Krievijas sociālos tīklus, elektroniskā pasta pakalpojumus, piemēram, "Odnoklassņiki", "Mail.ru", "Yandex" un tamlīdzīgus".

Savukārt "Yandex.Taxi" pirmdien paziņoja, ka ir gatavs Lietuvas institūciju pārbaudēm, un uzsvēra, ka ievēro datu aizsardzības noteikumus.

"Yandex.Taxi", kas ir Krievijas kapitāla kompānija, norādījusi, ka lietotni administrē Nīderlandē reģistrētais uzņēmums "Yandex.Taxi BV". un tas ievēro Eiropas Savienības (ES) Vispārējo datu aizsardzības regulu.

""Yandex.Taxi BV" apstrādā un glabā patērētāju datus stingri atbilstoši ES regulējumam, īpaši - Vispārējai patērētāju datu aizsardzības regulai," norādījis "Yandex.Taxi" globālās stratēģijas direktors Adams Sargsjans.

"Mēs esam atvērti un gatavi jebkurām nepieciešamām pārbaudēm. Taču jebkādas apsūdzības pret mums ne ar ko nav pamatotas," piebildis Sargsjans.

Savukārt Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rīcībā pagaidām nav informācijas par iespējamiem "Yandex.Taxi" lietotnes draudiem, līdz ar to nav iespējams komentēt Lietuvas institūciju secinājumus par tiem, aģentūrai LETA sacīja "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Cert.lv" cieši sadarbojas gan ar Baltijas, gan citiem Eiropas kiberdrošības centriem.

"Yandex.Taxi" sāka darbību Viļņā ceturtdien, ar lietotnes palīdzību Lietuvas galvaspilsētā var izsaukt apmēram 300 taksometrus.

Pagājušajā nedēļā Viļņas mērs Remigijs Šimašus vērsās Lietuvas Valsts drošības departamentā ar lūgumu paust viedokli, vai "Yandex.Taxi" darbība Lietuvā nav pretrunā ar valsts drošības interesēm. Pirms tam Lietuvas sabiedriskā televīzija ziņoja, ka "Yandex.Taxi" mātesuzņēmums "Yandex" atzinis, ka pirms septiņiem gadiem nodevis Krievijas specdienestiem ziņas par klientiem, kas atbalsta opozīciju.

Pirmdien Šimašus lūdza Lietuvas Konkurences padomei izmeklēt, vai "Yandex.Taxi" reklāma atbilst likumiem un vai tā nemaldina patērētājus.

"Yandex.Taxi" strādā nevis nepastarpināti ar vadītājiem, bet gan sadarbojas tikai ar taksometru firmām un dispečerdienestiem. Izsaukt taksometru iespējams "iOS" un "Android" mobilajās lietotnēs. Serviss automātiski nosaka lietotāja atrašanās vietu un nosūta pieprasījumu vistuvāk esošajam vadītājam.

Par plānu ieiet Baltijas valstu tirgos "Yandex.Taxi" paziņoja 2016.gadā. Kopš šā gada marta "Yandex.Taxi" darbojas Rīgā, bet kopš maija - Tallinā.

"Yandex.Taxi" sniedz taksometrus izsaukšanas pakalpojumus arī Krievijā, Armēnijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Gruzijā, Kazahstānā, Kirgizstānā, Moldovā, Ukrainā un Uzbekistānā.