Eiropas Parlamentā piemin Baltijas valstu okupācijas 70. gadadienu

Šodien Strasbūrā atklājot plenārsesiju, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks atgādināja, ka jūnijā aprit 70 gadi kopš PSRS iebrukuma Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Priekšsēdētājs arī pieminēja pirms gada notikušās vēlēšanas Irānā, kurām sekoja vardarbība, kā arī pagājušonedēļ Turcijā notikušo arhibīskapa Padovese slepkavību.

"Pirms 70 gadiem, 1940.gadā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā un iebruka Sarkanā armija, un šīs valstis tika nelegāli okupētas. Tās bija 1939.gadā noslēgtā Hitlera un Staļina pakta sekas," norādīja priekšsēdētājs. "Pirms 27 gadiem - 1983.gadā, Eiropas Parlaments bija pirmā starptautiskā organizācija, kas rezolūcijā nosodīja Baltijas valstu okupāciju [..]," atgādināja priekšsēdētājs.

Pieminot Irānas vēlēšanu gadadienu, J.Buzeks norādīja, ka gada laikā kopš tām valstī izpildīti 488 nāvessodi un vairāki tūkstoši cilvēku joprojām atrodas cietumos; daži no viņiem ir notiesāti uz nāvi. J.Buzeks atgādināja, ka Eiropas Parlaments stingri iestājas pret nāvessodu jebkādos apstākļos.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs informēja, ka šodien Milānā notika nesen nogalinātā Turcijas arhibīskapa Luidži Padovese (Luigi Padovese) bēres. Priekšsēdētājs atzīmēja, ka šis noziegums ir posms vairāku slepkavību ķēdē šajā pasaules daļā.

Priekšsēdētājs arī atzīmēja Spānijas un Portugāles pievienošanos Eiropas Savienībai pirms 25 gadiem un pieminēja savu vizīti Šengenā, kuras laikā tika atzīmēta Šengenas līguma gadadiena. Priekšsēdētājs arī atzīmēja, ka bijis oficiālās vizītēs uz Grieķiju un Rumāniju, kuru laikā viņš abām Eiropas Savienības dalībvalstīm paudis atbalstu grūtajā ekonomiskajā situācijā.

J.Buzeks pauda arī cerību, ka pēc vēlēšanām Beļģijā, Slovākijā un Nīderlandē šīs dalībvalstis būs spējīgas ātri izveidot valdības.

Svarīgākais