Kirgīzijas nemierus nenoslāpē

© Scanpix

Jau ceturto dienu nerimstoties etniskajiem nemieriem Kirgīzijas dienvidos, amatpersonas paziņojušas, ka tām izdevies aizturēt vienu no nemieru organizētājiem, bet no Ošas pilsētas tiekot uzsākta cietušo un bēgļu evakuācija. Kirgīzijas uzbeku diasporas līderi apšaubījuši varas iestāžu paziņojumu par 118 cilvēkiem, kuri gājuši bojā nemieros, paziņojot, ka apbedīti ap 200 cilvēku.

"Ir aizturēts viens no masu nekārtību organizētājiem Džalalabadas apgabalā. Šis cilvēks ir republikā diezgan pazīstama persona, taču viņa vārds izmeklēšanas interesēs izpausts netiks," aģentūra ITAR -TASS citē Kirgīzijas pagaidu valdības izplatīto paziņojumu, kurā piebilsts, ka pavisam aizturēti jau desmit nemieru cēlāju. Iepriekš Kirgīzijas varas iestādes likušas saprast, ka nekārtības organizējuši gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva atbalstītāji. Pats K. Bakijevs, kurš atrodas Baltkrievijā, to gan noliedzis.

Ziņu aģentūras vēsta, ka Ošas un Džalalabadas apgabalos, kur tika ieviests ārkārtas stāvoklis, varas iestādēm joprojām neizdodas kontrolēt situāciju. Reuters ziņo par vakar Ošā notikušām apšaudēm, savukārt RIA Novosti vēsta, ka pilsētas iedzīvotāji jau cieš no pārtikas trūkuma. "Mums faktiski nav palicis nekā ēdama, jau otro dienu esam bez maizes. Runā, ka pilsētā laiku pa laikam dalot humāno palīdzību, taču nav skaidrs, kad un kur tas notiek. Mēs baidāmies iet tālu prom no mājām, jo regulāri dzirdams šāvienu troksnis," stāstījusi kāda pilsētas iedzīvotāja. Ir informācija, ka problēmas ar pārtikas piegādēm izjūt pat tiesībsargājošo struktūru darbinieki, kuri, sākoties nemieriem, tika pārdislocēti uz Kirgīzijas dienvidiem. Kirgīzijas ziņu aģentūra 24.kg vēsta, ka vakarrīt Ošas lidostā nogādātas vēl 40 tonnas humānās palīdzības, taču ir ļoti sarežģīti to izplatīt. Arī Džalalabadas lidostā uzkrājušās ievērojamas palīdzības kravas.

Kirgīzijas civilās aviācijas aģentūras vadītājs Aleksandrs Nastajevs vakar paziņojis, ka varas iestādes uzsākušas ievainoto un bez pajumtes palikušo evakuāciju no Ošas. RIA Novosti gan uzsver, ka uz evakuāciju var cerēt tikai tie, kuriem izdevies patstāvīgi nokļūt līdz pilsētas lidostai. Vakar bija iecerēti pieci lidmašīnu Il-76 reisi no Ošas uz Biškeku. Paredzēts, ka divas lidmašīnas Ošā ieradīsies arī no Turcijas – ar tām plānots evakuēt šīs valsts pilsoņus, vakar paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu.

Kirgīzijas uzbeku diasporas līderis, Uzbeku Nacionālā centra vadītājs Džalahitdins Džalilatdinovs aģentūrai AP stāstījis, ka gandrīz 100 000 uzbeku bijuši spiesti bēgt uz savu etnisko dzimteni. Uzbekistānas ārkārtas situāciju ministrijas pārstāvis Izzats Ibrahimovs stāstījis, ka Andižanas apkaimē vien atrodoties ap 60 000 bēgļu no Kirgīzijas, turklāt runa ir tikai par pieaugušajiem. Bažas par notiekošo Kirgīzijā paudusi gan ES ārlietu komisāre Ketrīna Eštone, gan ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, kurš pavēstījis, ka sūtīs uz Kirgīziju savu īpašo pārstāvi. Jāpiebilst, ka, saskaņā ar oficiālo informāciju, nemieri Kirgīzijā prasījuši 118 cilvēku dzīvības, bet vēl gandrīz 1600 cilvēku nemieros ir ievainoti.