Pētījums: Tikai 13% pasaules okeānu var uzskatīt par savvaļas zonām

© EPA/Scanpix

Neskartās pasaules okeānu teritorijas strauji sarūk un šobrīd par savvaļas zonām var uzskatīt tikai 13% okeānu, teikts piektdien publicētā pētījumā.

Piekrastes reģionos, kur dzīvo 40% pasaules iedzīvotāju, neskartas savvaļas nav palicis gandrīz nemaz, teikts žurnālā "Current Biology" publicētajā pētījumā.

Okeāni sedz 70% planētas virsmas un aizsargāti tiek tikai 7% no visiem okeāniem, taču cilvēkiem "izdevies ievērojami ietekmēt gandrīz visu šo milzīgo ekosistēmu", paziņoja pētījuma vadītāja Kendala Džounsa no Austrālijas Kvīnslendas universitātes.

Tas ir pirmais sistemātiskais pētījums par pasaules okeānu savvaļas zonām, kuras lielākoties ir cilvēka iejaukšanās neskartas, kas ir svarīgi bioloģiskajai daudzveidībai.

"Neskartajās savvaļas zonās ir milzīgi augsts bioloģiskās daudzveidības līmenis un tās ir dažas no pēdējām vietām uz Zemes, kur joprojām var atrast lielas dominējošo plēsoņu populācijas," paziņoja Džounsa.

Vairums neskarto zonu atrodas Arktikā un Antarktīdā un ap nomaļām Klusā okeāna salām.

Pasaulē

Atklājumā, kas apšauba mūsu izpratni par Zemes seno vēsturi, pētnieki ir atraduši jaunus pierādījumus, kas liecina, ka Zemei varētu būt bijusi gredzenu sistēma, kas veidojusies pirms aptuveni 466 miljoniem gadu, neparasti intensīvas meteorītu bombardēšanas periodā, vēsta portāls phys.org.

Svarīgākais