Polijas Senāts noraida prezidenta ieceri rīkot referendumu par konstitūciju

© Sputnik/Scanpix

Polijas parlamenta augšpalāta Senāts trešdien noraidījis prezidenta Andžeja Dudas ieceri vēlāk šogad rīkot referendumu par iespējamām izmaiņām valsts konstitūcijā, vēsta Polijas Radio.

100 vietu Senātā par referendumu nobalsoja desmit senatori, 30 balsoja pret, bet 52 atturējās. Senātā dominē valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS).

Līdz ar to noraidīta Dudas iecere rīkot referendumu novembrī, kad Polijas svinēs neatkarības atgūšanas simtgadi.

Duda maijā paziņoja, ka Polijas pilsoņi ir pelnījuši debates par esošo Polijas konstitūciju, kas tika pieņemta 1997.gadā. Viņš uzsvēra, ka poļi ir pelnījuši paust savu viedokli par to, vai izdarīt labojumus esošajā dokumentā, vai izstrādāt jaunu konstitūciju.

Prezidenta ierosināto jautājumu vidū bija, vai Polijas pilsoņi vēlas iekļaut konstitūcijā garantijas Polijas dalībai Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Duda ierosināja referendumā arī noskaidrot, vai konstitūcijā būtu iekļaujams nosacījums, ka Polijas likumi ir pārāki pār ES normām, kā arī - vai noteikt konstitūcijā konkrētu pensionēšanās vecumu sievietēm un vīriešiem.

Viens no Dudas iecerētajiem jautājumiem bija arī par konstitūcijas preambulu, proti, vai tajā minēt Polijas "tūkstoš gadu ilgo kristīgo mantojumu".

Svarīgākais