Atēnu pievārtē plosās meža ugunsgrēks; vismaz 24 bojāgājušie

© Scanpix

Meža ugunsgrēkos, kas plosās Grieķijā pie Atēnām, gājuši bojā vismaz 24 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 150, no kuriem daudzi ir kritiskā stāvoklī, ziņo valsts radiostacija ERT.

Ugunsgrēki iznīcinājuši desmitiem māju, kā arī automobiļus, un pamudinājuši tūristus un vietējos iedzīvotājus glābties pludmalēs.

Zvejnieki, krasta apsardze un atpūtnieki gumijas laivās izglābuši vairāk nekā 700 cilvēku, kuri no liesmām glābušies pludmalēs un klintīs.

Ārlietu ministrijas rīcībā nav ziņu par Grieķijas meža ugunsgrēkos cietušiem Latvijas valstspiederīgajiem, telefonintervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis.

Viņš apliecināja, ka ĀM pastāvīgi sazinās ar Grieķijas Ārlietu ministrijas Krīzes centru.

Vairāk nekā 300 ugunsdzēsēju, piecas lidmašīnas un divi helikopteri ir mobilizēti, lai risinātu "ļoti grūto" situāciju, paziņoja Atēnu ugunsdzēsēju priekšnieks Ahillejs Dzuvars.

Scanpix

Atikas reģionā, kur atrodas Atēnas, izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Pie Maratonas pilsētas vairāki iedzīvotāji glābās pludmalē, savukārt apmēram 600 bērnu tika evakuēti no brīvdienu nometnēm šajā rajonā.

Grieķijas krasta apsardze paziņoja, ka jūrā pie Rafinas pilsētas apmēram 40 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Atēnām meklē 10 cilvēkus, kas ar laivu aizbēga no meža ugunsgrēka, bet ir pazuduši bez vēsts. Tiek uzskatīts, ka šie cilvēki ir ārvalstu tūristi.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs saīsināja savu vizīti Bosnijā, lai palīdzētu koordinēt ugunsdzēšanas operācijas apstākļos, kad nekontrolēti plosās vismaz trīs plaši ugunsgrēki.

Ciprs sacīja, ka "visi ārkārtas spēki ir mobilizēti" cīņai pret ugunsgrēkiem vismaz trīs frontēs.

Grieķija ir lūgusi citas ES valstis nosūtīt papildspēkus cīņai pret meža ugunsgrēkiem, paziņoja ugunsdzēsības dienesta preses sekretārs Stavrula Maliri.

Virziens spēcīgajam vējam un brāzmām bieži mainās, un tas jūtami apgrūtina ugunsdzēsēju pūliņus, norādīja varasiestādes. Gaisa temperatūra Grieķijā ir pieaugusi līdz apmēram plus 40 grādiem.

Svarīgākais