Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

No Sīrijas evakuē brīvprātīgo glābēju organizācijas "Baltās ķiveres" dalībniekus

© EPA/ SCANPIX

Izraēlas armija naktī uz svētdienu evakuējusi no Sīrijas 800 brīvprātīgo glābēju organizācijas "Baltās ķiveres" dalībniekus un viņu ģimenes locekļus un nogādājusi viņus Jordānijā, no kurienes viņi dosies uz pastāvīgu dzīvi vairākās Rietumvalstīs.

Izraēla paziņoja, ka šādi rīkojusies pēc ASV, Kanādas un vairāku citu Rietumvalstu lūguma. Šī bija pirma reize septiņus gadus ilgā Sīrijas konflikta laikā, kad Izraēla atļāvusi sīriešiem bēgt caur savu teritoriju.

Organizācijas "Baltās ķiveres" dalībnieki tika "evakuēti no karadarbības zonas Sīrijas dienvidos, jo bija tieši apdraudētas viņu dzīvības", teikts Izraēlas armijas paziņojumā. Tajā piebilsts, ka Izraēla šādi rīkojusies humānu apsvērumu dēļ.

"Balto ķiveru" vadītājs Raeds Sālihs sacīja ziņu aģentūrai AFP, ka viņa vadītās organizācijas dalībniekus bijis nepieciešams evakuēt.

Jordānija piekrita uzņemt evakuētos "Balto ķiveru" dalībniekus pēc tam, kad saņēma Lielbritānijas, Vācijas un Kanādas apliecinājumus, ka tās trīs mēnešu laikā uzņems evakuētos, vēsta Jordānijas ziņu aģentūra "Petra".

"Balto ķiveru" vadītājs Raeds Sālihs sacīja ziņu aģentūrai AFP, ka viņa vadītās organizācijas dalībniekus bijis nepieciešams evakuēt, jo viņi bijuši iesprostoti starp uzbrūkošajiem Krievijas atbalstītajiem Sīrijas režīma spēkiem un robežu ar Izraēlas okupētajām Golānas augstienēm.

Brīvprātīgo organizācija "Sīrijas civilā aizsardzība", kas pazīstama arī ar nosaukumu "Baltās ķiveres", dibināta 2013.gadā. Tās dalībnieki izglābuši tūkstošiem cilvēku no sabombardēto ēku drupām vai vietām, kas atradās starp karojošo pušu frontēm. Kopš organizācijas dibināšanas nogalināti vairāk nekā 200 un ievainoti vairāk nekā 500 tās dalībnieki.