Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīna īsteno auksto karu pret ASV, paziņo CIP

© REUTERS/ SCANPIX

Ķīna īsteno auksto karu pret Amerikas Savienotajām Valstīm, paziņojusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) amatpersona.

"Tas, ko viņi pret mums īsteno, būtībā ir aukstais karš - ne tāds aukstais karš, kādu mēs redzējām Aukstā kara [starp Padomju Savienību un ASV] laikā, bet aukstais karš pēc definīcijas," šonedēļ Aspenas drošības forumā Kolorado štatā sacīja CIP Austrumāzijas misiju centra amatpersona Maikls Kolinss.

Ķīna ir "valsts, kas izmanto visus varas veidus".

Viņš teica, ka Ķīna ir "valsts, kas izmanto visus varas veidus", tostarp ekonomisko un militāro, lai grautu sava konkurenta pozīcijas salīdzinājumā ar savām pozīcijām, taču izvairoties no konflikta.

Kolinss norādīja, ka draudi nenāk no pašas Ķīnas, bet no valsts pašreizējā līdera Sji Dzjiņpina, kurš ir mēģinājis vājināt ASV pozīcijas attiecībā pret Ķīnu.

"Ķīna būtībā cenšās nomainīt Savienotās Valstis kā vadošā pasaules lielvara. Mēs tā neteiktu pirms desmit līdz piecpadsmit gadiem," sacīja CIP amatpersona.

Savukārt ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs Aspenas drošības forumā atzina, ka "no izlūkošanas perspektīvas, no Ķīnas daudzējādā ziņā nāk plašākie, izaicinošākie un nozīmīgākie draudi mums kā valstij".

Pēc Reja sacītā, salīdzinājumā ar Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās Ķīnas draudiem ir vairāk ekonomisks raksturs.

"Ķīna cenšas sevi pozicionēt kā vienīgā dominējošā superlielvara, vienīgā dominējošā ekonomiskā vara, viņi mēģina šajā lomā nomainīt Savienotās Valstis." teica FIB direktors.

Viņš norādīja, ka Ķīnas draudi "ietver visu - no lauksaimniecības līdz augstajām tehnoloģijām", un tiem raksturīga "plašāka pieeja".

"Daudzējādā ziņā [tie] ir ilgtermiņa draudi [mūsu] valstij," atzina Rejs.

FIB direktors pavēstīja, ka visās 50 ASV pavalstīs uzsāktas ekonomiskās izmeklēšanas lietās, kurās pēdas ved uz Ķīnu. Šīs lietas saistītas ar visām tautsaimniecības nozarēm, sākot ar graudaugu audzēšanu Aiovā un beidzot ar turbīnu ražošanu Masačūsetsā.