Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Aicina dalībvalstis gatavoties "Breksitam" bez vienošanās

© EPA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien aicinājusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pastiprināti gatavoties iespējai, ka sarunas ar Lielbritāniju par tās izstāšanos no bloka beigsies bez vienošanās.

EK mudinājusi dalībvalstis, uzņēmumus un privātpersonas sākt gatavoties jebkuram iespējamajam sarunu iznākuma variantam.

"Joprojām nav pārliecības, ka līdz noteiktajam datumam (2019.gada 30.martam) būs spēkā ratificēts izstāšanās līgums," teikts EK paziņojumā.

"Apvienotās Karaliste izstāšanās neapšaubāmi izraisīs pārrāvumus - piemēram, uzņēmumu piegādes ķēdēs - neatkarīgi no tā, vai vienošanās [par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem] būs panākta vai nē," atzinusi EK.

Ja vienošanās netiks panākta, "pārejas perioda nebūs, un ES tiesību normas no 30.marta vairs neattieksies uz Apvienoto Karalisti", norādījusi EK.

Tā brīdinājusi, ka šādā gadījumā muitas pārbaužu dēļ var rasties traucējumi satiksmē, tostarp aviosatiksmē, kā arī kravu pārvadājumos.

Īrijas valdība trešdien paziņoja, ka pastiprinājusi gatavošanos Lielbritānijas aiziešanai no bloka, tostarp plāno uz lidostām un muitas ostām nosūtīt papildu vairāk nekā 900 muitas un veterināros inspektorus.

Lielbritānijas valdība 6.jūlijā pieņēma nostāju izstāšanās sarunās ar ES, kas paredz izveidot starp Lielbritāniju un ES brīvās tirdzniecības zonu. taču šis plāns neapmierina "Breksita" stingrās līnijas piekritējus, un, protestējot pret to, atkāpās "Breksita" ministrs Deivids Deiviss un ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Par šo plānu vēl ir jāpanāk vienošanās ar ES.