Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps apšauba "Breksita" atbilstību britu gribai

© AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien kritizēja Lielbritānijas valdības apstiprināto nostāju izstāšanās sarunās ar Eiropas Savienību (ES), kas paredz izveidot brīvās tirdzniecības zonu ar ES, norādot, ka nez vai tas bijis padomā britiem, kuri referendumā balsoja par izstāšanos no bloka.

Tramps pirms došanās valsts vizītē uz Lielbritāniju žurnālistiem Briselē, kur viņš piedalījās NATO samitā, sacīja, ka, viņaprāt, "Breksita"' iemesls ir imigrācija.

Prezidents arī norādīja, ka Londonā pašreiz iet karsti, ar to acīmredzot domājot divu valdības ministru atkāpšanos, protestējot pret valdības pieņemto plānu.

"Tauta nobalsoja par to [attiecību ar ES] saraušanu. Tādēļ iedomājos, ka to arī viņi darīs, bet varbūt viņi izvēlēsies citu ceļu. Es nezinu, vai tas ir tas, par ko viņi balsoja," sacīja Tramps.

Komentējot Trampa izteikumus, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja norādīja, ka viņas ierosinājumi "Breksitam" atbilstot vēlētāju vēlmēm.

Premjere žurnālistiem Briselē uzsvēra, ka valdība "īsteno to, par ko tauta nobalsoja".

Plāns, kuru 6.jūlijā pieņēma Lielbritānijas valdība,, paredz izveidot starp Lielbritāniju un ES brīvās tirdzniecības zonu.

Taču šī iecere neapmierina "Breksita" stingrās līnijas piekritējus, un, protestējot pret to, atkāpušies "Breksita" ministrs Deivids Deiviss un ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Lielbritānija izstāsies no ES nākamā gada 29.martā.

2016.gada jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 51,89% dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no bloka.