Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā aizturēti ārvalstnieku valodas zināšanu eksaminācijas komisijas locekļi

© AP/ SCANPIX

Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT) otrdien aizdomās par korupciju aizturējis Viļņas rajona ārvalstnieku valodas un Lietuvas konstitūcijas pamatzināšanu eksaminācijas komisijas priekšsēdētāju un divus tās locekļus, kā arī sešas privātpersonas.

Šie cilvēki tiek turēti aizdomās, ka pavēruši ārvalstniekiem iespējas legalizēt savu uzturēšanos Lietuvā. Kā norāda STT, daļa procesa dalībnieku savulaik strādājuši Lietuvas migrācijas sistēmā.

Pēc ziņu aģentūras BNS rīcībā esošās informācijas, aizdomās turēto skaitā ir eksaminācijas komisijas priekšsēdētāja, Viļņas rajona Paģirju ģimnāzijas direktore Aušra Mažoniene.

STT arī veicis vairāk nekā 20 kratīšanas aizturēto dzīvesvietās un darbavietās.

Aizturētie tiek turēti aizdomās, ka ārvalstu pilsoņiem par nelikumīgu atlīdzību radījuši iespēju bez vajadzīgajām zināšanām fiktīvi nokārtot eksāmenus par lietuviešu valodas un Lietuvas konstitūcijas pamatu zināšanām un iegūt dokumentu, kas to apliecina.

Šīs eksaminācijas komisijas veido Lietuvas pašvaldības. Minētās apliecības ir vajadzīgas, iesniedzot Lietuvas Migrācijas departamentam pieteikumus par pastāvīgas uzturēšanās atļauju saņemšanu.

Kā aģentūrai pastāstījusi Migrācijas departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite, eksāmena nokārtošana pati par sevi vēl nenozīmē, ka ārvalstnieks šādu atļauju saņems. Uz atļaujām var pretendēt ārvalstnieki, kas Lietuvā jau nodzīvojuši vismaz piecus gadus un nav izbraukuši no valsts uz laiku, kas ilgāks par desmit mēnešiem. Vienlaikus tiek pārbaudīts, vai nav pamata anulēt arī šā cilvēka pagaidu uzturēšanās atļauju.

Pēc viņas teiktā, departamenta amatpersonas dažkārt vēršas pie šīm eksaminācijas komisijām, ja rodas aizdomas, ka apliecība par eksāmena nokārtošanu varētu būt viltota, tomēr parasti tas netiek darīts.

"Esam vienojušies nevērtēt viens otra darbu," norādījusi Gudzinskaite. "Mums ir savas funkcijas un pilnvaras, kuras mēs nepārkāpjam. Ja komisija apliecina, ka cilvēks eksāmenu nokārtojis, un pat atsūta rezultātus, mums vairs nav ko pārbaudīt."

Viņa piebildusi, ka viltošanas gadījumi līdz šim nav konstatēti.

Pēc STT rīcībā esošās informācijas, ne mazums trešo valstu pilsoņu caur Lietuvu cenšas negodīgi imigrēt Eiropas Savienībā (ES) un iegūt tiesības tur likumīgi uzturēties un brīvi pārvietoties Šengenas telpā.

Ārvalstnieku "pelēkās migrācijas" shēmas paver iespējas Lietuvā iebraukt personām, kas saistītas ar starptautisko organizēto noziedzību, teroristiskām vai ekstrēmistiskām organizācijām, naidīgu valstu izlūkdienestiem un var apdraudēt Lietuvas vai citu ES valstu nacionālo drošību vai sabiedrisko kārtību.

Šī nav pirmā izmeklēšana, kas saistīta ar iespējamu korupciju Lietuvas migrācijas sistēmā. Kopš 2014.gada 11 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības par tirgošanos ar ietekmi, izdodot ārvalstu pilsoņiem pagaidu uzturēšanās atļaujas. Četri no viņiem ir bijušie Migrācijas departamenta darbinieki, kas ieņēmuši tajā vadošus amatus.