Meksikas līcī naftas noplūde vēl lielāka, nekā līdz šim domāts

Meksikas līcī no bojātā ventiļa ik dienas izplūst līdz pat 40 tūkstošiem barelu naftas, kas ir krietni vairāk nekā līdz šim tika aprēķināts.

Pēc ASV Ģeoloģijas aģentūras aprēķini ir veikti par laikposmu līdz 3. jūnijam, kad sāka darboties naftas savākšanas sistēma, kas daļu naftas — apmēram 15 800 barelu — nogādā virspusē.

Ģeoloģijas aģentūras pētījumā teikts, ka mazākais iespējamais izplūstošās naftas apjpms ir 20 000 barelu, bet lielākais — pāri 40 000 barelu. Par naftas noplūdi atbildīgais uzņēmums BP sākotnēji paziņoja, ka noplūde varētu būt 5 000 barelu dienā, savukārt pēc tam šo apjomu palielināja līdz 19 000.

„Par postījumu apmēriem mēs iegūstam aizvien vairāk un vairāk informācijas un ir skaidrs, ka nevaram uzticēties BP aprēķiniem par to, cik naftas izplūst,” BBC saka ASV vecākās vides organizācijas Sierra Club vadītājs Maikls Brunī.

Jautājums par naftas noplūdi ir kļuvis starptautisks, un diskusijās ir iesaistījušies arī Lielbritānijas politiķi. Lielbritānija premjerministram nākamnedēļ ir ieplānota diskusija par jautājumiem.