Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Sīrijā neizdodas īstenot vienošanos par pamieru Deras provincē

© AFP/ SCANPIX

Vienošanos par pamieru starp Sīrijas režīma spēkiem un nemierniekiem Deras provincē, valsts dienvidrietumos, vēl neizdodas īstenot, svētdien paziņoja opozīcija un aktīvisti.

Svētdienas rītā Sīrijas kara lidmašīnu triecienā Umm al Majazīnas ciemā gājuši bojā trīs cilvēki, bet pirms tam nemiernieki pie šī ciema atklājuši uguni uz valdības spēku kolonnu, nogalinot vairākus karavīrus, informēja aktīvistu organizācija "Syrian Observatory of Human Rights". Tā arī ziņoja, ka provinces galvaspilsētas Deras nemiernieku kontrolētajā daļā režīma spēku veiktajā gaisa triecienā nogalināts viens cilvēks.

Tā kā pamieru neizdodas ievērot, atlikta svētdien paredzētā kaujinieku un viņu ģimenes locekļu evakuācijas pirmā kārta, lai gan evakuācijai jau bijuši sagatavoti simts autobusi, sacīja nemiernieku pārstāvis.

Tomēr, pēc "Syrian Observatory of Human Rights" ziņām, nedēļas nogalē pēc paziņojuma par pamieru savās dzīvesvietās Deras provincē atgriezušies apmēram 60 000 cilvēku, kas bija devušies bēgļu gaitās. Lielākoties viņi atgriezušies no Jordānijas.

Kaujinieki piektdien paziņoja, ka panākuši vienošanos ar Krieviju, kas ir Sīrijas režīma sabiedrotā, par Sīrijas valdības militārās kampaņas pārtraukšanu Deras provincē.

Vienošanās paredz, ka nemiernieki nodos savus smagos ieročus apmaiņā pret valdības spēku daļēju izvešanu no provinces.

Pēc Sīrijas opozīcijas pārstāvju teiktā, vienošanās dos iespēju civiliedzīvotājiem atgriezties mājās, un par viņu drošību rūpēsies Krievijas spēki. Savukārt tiem kaujiniekiem, kas nevēlēsies palikt Deras provincē, tiks ļauts ar saviem vieglajiem ieročiem doties uz teritoriju Sīrijas ziemeļos, kuru kontrolē Turcijas atbalstītie nemiernieki.

Kaujiniekiem, kuri vēlēsies palikt provincē, Krievija apliecinās, ka Sīrijas valdība pret viņiem nevērsīsies, īpaši pret tiem, kuri izvairās no iesaukšanas režīma bruņotajos spēkos.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.