Futbola čempionātu pieskandinās ellišķīgais dienvidafrikāņu ierocis - vuvuzelas

© Scanpix

Vairāk nekā metru garās vuvuzelas jeb plastmasas taures, ar kurām tradicionāli bruņojas Dienvidāfrikas izlases fani (un tagad jau ne tikai viņi), šķiet jau paspējušas kļūt par šāgada Pasaules kausa izcīņas futbolā varonēm. Futbolistu, treneru un amatpersonu brīdinājumi, ka šīs taures rada ellišķīgu troksni, nav ņemti vērā un piektdien pirmā komanda, kas izbaudīs to ietekmi būs Meksikas izlase, kas čempionāta atklāšanas mačā tiksies ar DĀR komandu.

Iespējams, daudzi no jums atceras 2006. gada pasaules hokeja čempionātu Rīgā, kad arī mūsu līdzjutēju vidū bija mode uz plastmasas taurītēm, un milzīgo troksni, kas tolaik valdīja ne tikai Arēnā Rīga, bet arī visur, kur kāds skatījās hokeju. Tad, lūk - salīdzinot ar vuvuzelām, mūsu taurītes tāds bērna šļupsts vien ir. Par to daiļrunīgi liecina Šveices kompānijas Phonak, kas specializējas dažādu dzirdes aparātu un citu ierīču ražošanā. Noskaidrojies, ka vuvuzela, ja tiek pūsta no visas sirds, rada 127 decibelu stipru troksni. Pat lielās brazīļu bungas, kas tiek izmantotas sambas festivālos, rada tikai 123,5 decibelu, šveiciešu un austriešu līdzjutēju iecienītie govju zvani - 114,9 decibelu, bet motorzāģis - 100 decibelu lielu troksni. Turklāt, ja ar bungām vai zvaniem būs apgādājušies, augstākais, pāris simti līdzjutēju, ar vuvuzelām bruņosies tūkstošiem futbola fani. Dienvidāfrikā šīs mantas netrūkst un pie stadioniem vuvuzelas nopērkamas par nieka trim dolāriem.

Phonak paziņojumā, uz kuru atsaucas pasaules ziņu aģentūras, norādīts, ka cilvēka dzirdes aparāts tiek pakļauts nopietnam riskam ilgstoši atrodoties jau 85 decibelu stipras skaņas apstākļos. "Ja ir vairāk par 100 decibeliem, neatgriezenisks bojājums dzirdei var tikt nodarīts jau 15 minūšu laikā," brīdina speciālisti. Viņi arī atgādinājuši par cilvēka dzirdes īpatnībām - decibelu skaitam pieaugot tikai par 10, troksnis jau liekas divas reizes skaļāks. "Tātad mūsu uztverē vuvuzela rada divas reizes lielāku troksni nekā govju zvans," uzskata Phonak pārstāvji.

Grūti pat iedomāties, ka notiks, ja stadionā reizē sāks skanēt gandrīz 90 000 vuvuzelas - norāda AP korespondents. Cilvēkam, droši vien liksies, ka viņš nokļuvis trakojoša ziloņu bara vidū, vai miglā apmaldījies ostas līcī, kur skan desmitiem kuģu miglas taures. Skaļu "nē" vuvuzelām teikuši gan vairāki spēlētēji, piemēram, Spānijas izlases futbolists Ksavi Alonso un vācietis Arne Frīdrihs, gan tāda futbola leģenda kā Bobijs Robsons, kurš pašlaik trenē Taizemes izlasi, kura nesen DĀR aizvadīja pārbaudes spēli. Tomēr FIFA prezidents Zeps Blaters pakļāvies čempionāta rīkotāju spiedienam un pavēstījis, ka vuvuzelas ir daļa no afrikāņu kultūras un nacionālā kolorīta, kurām jābūt pārstāvētām lielajā sporta forumā. Savukārt DĀR prezidents Džeikobs Zuma pat oficiāli iesvētījis skaļās taures. Čempionātā rīkotāji gan pavēstījuši, ka cer uz futbola fanu izpratni un vismaz laikā, kad tiks izpildītas nacionālās himnas vai stadionā translēti svarīgi paziņojumi, vuvuzelas apklusīs. Nu, nu...