Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Stājas spēkā ASV tarifi Ķīnas precēm; Pekina draud ar pretpasākumiem

© Reuters/Scanpix

Piektdien stājušies spēkā jaunie ASV muitas tarifi uz Ķīnas ražojumiem, un Pekina jau paziņojusi, ka ir "spiesta īstenot nepieciešamos pretpasākumus", reaģējot uz Vašingtonas uzsākto "lielāko tirdzniecības karu ekonomikas vēsturē".

Ķīna arī brīdinājusi, ka ASV rīcība var novest pie "globālā tirgus satricinājuma".

"Ķīna apsolīja neizdarīt pirmo šāvienu, taču nolūkā aizsargāt valsts pamatintereses un tautas intereses mēs esam spiesti īstenot nepieciešamos pretpasākumus," teikts Ķīnas Tirdzniecības ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Ministrija nav sīkāk paskaidrojusi, kādi varētu būt šie pretpasākumi, izņemot vēršanos ar sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), taču jau iepriekš Pekina norādījusi, ka, atbildot uz Vašingtonas noteiktajām muitas nodevām uz Ķīnas precēm miljardiem dolāru vērtībā, ar jauniem tarifiem līdzvērtīgā apmērā tiks apliktas arī ASV preces.

Ķīna arī brīdinājusi, ka ASV rīcība var novest pie "globālā tirgus satricinājuma".

Jaunie ASV muitas tarifi uz Ķīnas ražojumiem stājās spēkā piektdien plkst.00.01 (plkst.7.01 pēc Latvijas laika).

Ar 25% lielu muitas nodevu tiek aplikti Ķīnas mašīnbūves, elektronikas un augsto tehnoloģiju produkti, kuru kopapjoms sasniedz aptuveni 34 miljardus dolāru.

Taču tas var būt tikai Pekinas un Vašingtonas tirdzniecības kara iesākums, jo to Ķīnas preču kopvērtība, kuras ASV prezidents Donalds Tramps draudējis aplikt ar muitas nodevām, varētu sasniegt pat 450 miljardus dolāru jeb faktiski gandrīz visu Savienoto Valstu importu no Ķīnas.