Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Imigrantu centru dēļ sociāldemokrāti draud izstāties no Merkeles valdības

© Reuters/Scanpix

Vācijas Sociāldemokrātiskā partija (SPD) trešdien paziņoja, ka nepaliks kancleres Angelas Merkeles koalīcijas valdībā, ja tiks īstenots konservatīvo bloka plāns izveidot slēgtus imigrantu centrus pie Austrijas robežas.

"Masu nometnes, kurās nedēļām ilgi tiek ieslēgti bēgļi, netaps ar SPD" valdībā, raidorganizācijai ZDF paziņoja SPD ģenerālsekretārs Larss Klingbeils.

SPD otrdien pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem paziņoja, ka tai ir vajadzīgs vairāk laika, lai apdomātu Vācijas kancleres Angelas Merkeles un iekšlietu ministra Horsta Zēhofera vienošanos par nelegālo imigrantu ieceļošanas ierobežojumiem.

Pēc tikšanās ar Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) un tās Bavārijas māsaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - vadību SPD līdere Andrea Nālesa pavēstīja, ka panākts progress, taču partijai nepieciešams vairāk laika, un koalīcija atkal tiksies ceturtdien.

Īpašas bažas SPD ir par imigrantu tranzīta centriem, ja tie paredzēs patvēruma meklētāju pārvietošanās ierobežošanu.

Kā ziņots, Merkeles un Zēhofera panāktā vienošanās paredz, ka Vācijas teritorijā pie Austrijas robežas tiks izveidoti tranzīta centri, kas dos iespēju nosūtīt atpakaļ tos patvēruma meklētājus, kuri patvēruma pieprasījumu jau ir iesnieguši kādā citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī.

Imigranti nevis tiks atraidīti uz robežas, kā to sākotnēji pieprasīja Zēhofers, bet tiks ievietoti šajos centros, kur tiem būs jāuzturas, kamēr tiks izskatītas viņu lietas.

Tie imigranti, kuri neatbildīs kritērijiem, lai viņus ielaistu Vācijā, tiks nosūtīti atpakaļ uz to ES valsti, kur viņi iesnieguši patvēruma pieprasījumu, ja šī valsts tam piekritīs, vai arī uz Austriju, lai gan tam vēl nepieciešams noslēgt ar Vīni vienošanos par nelegālo imigrantu atpakaļuzņemšanu.

Šī vienošanās vēl jāakceptē CDU/CSU koalīcijas partneriem sociāldemokrātiem (SPD), kas līdz šim CDU un CSU savstarpējā konfliktā, kas draudēja izraisīt Merkeles valdības krišanu, faktiski noraudzījās no malas un ieņēma nogaidošu pozīciju.