Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Maltā aizturēts migrantu kuģa "Lifeline" kapteinis

© Scanpix

Maltas policija trešdien aizturējusi nopratināšanai Vācijas nevalstiskās organizācijas "Mission Lifeline" kuģa "Lifeline" kapteini, paziņojusi Maltas valdība.

Pārējiem 16 apkalpes locekļiem un 234 imigrantiem tika atļauts izkāpt krastā.

Kuģim un tā kapteinim draud tiesvedība par Itālijas krasta apsardzes instrukciju ignorēšanu.

"Lifeline" ar 234 migrantiem trešdienas vakarā pietauvojās Maltas ostā Valletā

Maltas premjerministrs Džozefs Muskats paziņojis, ka par apkalpi tiks veikta izmeklēšana un "bezvalstiskais" kuģis aizturēs, jo ir liecības, ka "Mission Lifeline" melojusi par kuģa reģistrēšanu Nīderlandē.

"Mission Lifeline" preses pārstāvis Rubens Noigebauers Maltas brīdinājumu par tiesvedību raksturoja kā daļu no Eiropas valdību centieniem kriminalizēt nevalstisko organizāciju darbību.

"Lifeline" ar 234 migrantiem trešdienas vakarā pietauvojās Maltas ostā Valletā.

"Lifeline" ar Lībijas piekrastes tuvumā uz klāja uzņemtajiem migrantiem kopš ceturtdienas bija iestrēdzis Vidusjūrā, Itālijai un Spānijai atsakoties uzņemt šo kuģi savās ostās.

Malta un vēl septiņas Eiropas Savienības (ES) valstis - Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Īrija, Beļģija un Francija - piekritušas uzņemt daļu no šiem migrantiem.

Kā paziņojis Muskats, vispirms migranti tiks sadalīti pa minētajām valstīm un pēc tam kuģis tiks aizturēts uz izmeklēšanas laiku.

Premjerministrs norādīja, ka Malta meklējusi risinājumu, lai izvairītos no humānas krīzes, lai gan tai nav juridiskas atbildības, ņemot vērā, ka migrantu glābšana notika Lībijas meklēšanas un glābšanas zonā.

"Mission Lifeline" izpelnījusies ES līderu kritiku un apsūdzības starptautisko noteikumu neievērošanā, jo organizācijas kuģis uzņēma migrantus, kaut gan Lībijas krasta apsardze jau bija pievērsusies šīs problēmas risināšanai.

Muskats paziņoja, ka migrantiem, kuriem būs tiesības uz patvērumu, tiks nodrošināta aizsardzība, bet pārējie tiks deportēti saskaņā ar likumu.

Muskats sacīja, ka, viņaprāt, palīdzību piedāvās vēl citas ES valstis, bet piebilda, ka dažas valstis ir atteikušās.