ASV robežsargi šauj uz meksikāņiem

Lielu sašutuma vētru izraisījis incidents uz Meksikas un ASV robežas, kura laikā ASV robežsargu patruļas karavīri nošāvuši kādu 15 gadus vecu jaunieti. Pēdējo divu nedēļu laikā šī ir jau otrā reize, kad robežsargu aktīvās rīcības rezultātā iet bojā kāds Meksikas pilsonis – potenciālais imigrants.

AFP vēsta, ka Meksikas ārlietu ministrija jau izteikusi saviem amerikāņu kolēģiem nosodījumu par neproporcionālu spēka lietošanu. Proti, ASV varas iestādes atzinušas, ka uguns uz imigrantu grupu, kas mēģinājuši pārkļūt pāri Riograndes upei, atklāta pēc tam, kad meksikāņi apmētājuši amerikāņu robežsargus ar akmeņiem. "Izmantot šaujamieročus, lai atbildētu uz mētāšanos ar akmeņiem, ir nekas cits kā neproporcionāla spēka lietošana," sacīts Meksikas ārlietu ministrijas paziņojumā.

ASV robežapsardzes spēku pārstāvis Lū Pačs atzinis, ka šāds incidents patiešām noticis un to pašlaik izmeklējot Federālais izmeklēšanas birojs (FIB). Robežapsardzes spēku karavīrs, kurš sācis šaut, uz izmeklēšanas laiku atstādināts no savu pienākumu pildīšanas. Saskaņā ar amerikāņu versiju, robežsargi, kas pārvietojušies ar divriteņiem, atradušies pie dzelzceļa tilta pār Riograndes upi un pamanījuši jauniešu grupu, kas mēģināja šķērsot robežu. Kad robežsargi viņiem aizrādījuši, jaunieši atbildējuši ar akmeņu krusu.

Tomēr bojā gājušā zēna tuvinieki apgalvo, ka viņam neesot bijis ne mazākā nodoma nokļūt ASV. Saskaņā ar viņu sacīto, puisis kopā ar vairākiem saviem vienaudžiem vienkārši rotaļājies upmalā. "Iespējams, viņi spēles karstumā patiešām šķērsoja robežu, taču tūdaļ atgriezās Meksikā," uzskata arī Meksikas Siudadhuaresas pilsētas prokuratūra. Bojā gājušā zēna tēvs Hesuss Ernandess uzsvēris, ka viņa dēls sašauts, atrodoties Meksikas teritorijā, turklāt viņam galvā trāpījušas divas lodes. Pagājušonedēļ Kalifornijas štata Sandjego pilsētā gāja bojā 32 gadus vecais Meksikas pilsonis Ernandess Rohass. Vīrietis mira neskaidros apstākļos īsi pēc tam, kad viņu par nelegālu robežas šķērsošanu aizturējuši amerikāņu robežsargi. Tā kā ir liecības, ka viņi pārkāpēju apdullinājuši un fiziski ietekmējuši, arī šajā lietā uzsākta izmeklēšana. Meksikas ārlietu ministrija paziņojusi, ka pēdējos gados novērojama tendence – palielinās to meksikāņu skaits, kas cietuši no amerikāņu spēka lietošanas. "2008. gadā bija pieci šādi gadījumi, pagājušogad – 12, bet šā gada piecos mēnešos – jau 17," uzsvērusi ministrija.

Jāatgādina, ka ASV cenšas nostiprināt robežu ar Meksiku – ne tikai nelegālo imigrantu, bet arī narkotiku kontrabandas dēļ. Prezidents Baraks Obama paziņojis, ka uz 3200 kilometrus garo pierobežu tiks papildus nosūtīti 1200 amerikāņu karavīru. Tikmēr ASV imigrācijas pārvalde lēš, ka ik gadus šo robežu mēģina šķērsot gandrīz pusmiljons nelegālo ieceļotāju.