Pinočetu atbalstošu izteikumu dēļ atkāpjas Čīles vēstnieks

Čīles vēstnieks Argentīnā Migels Otero atkāpies no amata, jo asu kritiku izraisījuši viņa izteikumim, ka vairums čīliešu Augusto Pinočeta militārās diktatūras laikā necieta.

Nu jau bijušais vēstnieks intervijā Argentīnas laikrakstam Clarin arī bija izteicis, ka gadījumā, ka 1973. gadā nebūtu gāzts toreizējais prezidents Salvadors Aljende, mūsdienu Čīle būtu līdzīga Kubai. Viņaprāt, vairumam čīliešu apvērsums ir bijis atvieglojums. Turklāt vairums Pinočeta laikā pastrādāto cilvēktiesību pārkāpumu esot bijis tāpēc, ka amatpersonas ir ļaunprātīgi izmantojušas savu varu, nevis tāpēc, ka tāda būtu oficiālā valdības politika.

Šie izteikumi sašutumu izraisīja gan Čīlē, gan Argentīnā, un izskanēja aicinājums viņam atkāpties no amata. Vēstnieks par izteikumiem pirmdien atvainojās, tomēr otrdien parlamenta ārlietu komiteja pieprasīja vēstnieku atbrīvot no darba. M. Otero, kurš iepriekš bija izteicies, ka neatkāpsies tikmēr, kamēr viņam būs prezidenta atbalsts, pēc tam iesniedza demisijas rakstu.

A. Pinočeta varas laikā no 1973. gada līdz 1990. gadam tika iznīcināti apmēram trīs tūkstoši diktatora politisko oponentu.

Svarīgākais