ASV priekšvēlēšanās panākumus gūst sievietes

ASV notikušajās priekšvēlēnās, kurās vēlētāji izvirza Demokrātu un Republikāņu partijas kandidātus novembra vēlēšanām, vairākos štatos uzvarējušas ir sievietes.

Kalifornijā vēlētāju atbalstu guvušas divas bijušās uzņēmumu vadītājas: Mega Vitmena, kas strādājusi izsoļu portālā eBay un Karlija Fiorina no Hewlett-Packard. Viņas ir saņēmušas Republikāņu partijas nominācijas attiecīgi štata gubernatora un ASV senatora amatam. Miljardiere M. Vitmena, kura kampaņā iztērējusi 70 miljonus personīgo līdzekļu, ir pirmā sieviete, kas Republikāņu partijā jelkad ir nominēta Kalifornijas gubernatora amatam, raksta BBC.

Savu amatu ar nelielu balsu pārsvaru ir saglabājusi Demokrātu partijas senatore Banša Linkolna no Arkanzasas, lai arī tika prognozēts, ka viņa varētu kļūt par protesta balsojuma upuri un amatu zaudēt.

Nevadas štatā republikāņi par kandidāti uz senatora vietu ir izvēlējušies konservatīvo Šaronu Englu — bijušo skolotāju. Dienvidkarolīnas republikāņi turpretim ir atbalstījuši Niki Heliju, kas varētu kļūt par pirmo sieviešu kārtas pārstāvi, kam radušās iespējas kļūt par štata gubernatori.

Sagaidāms, ka novembrī gaidāmās vēlēšanās mazināsies ASV prezidenta Baraka Obamas pārstāvētās Demokrātu partijas vairākums Kongresā. Vēlēšanās tiks izraudzīti visi 435 pārstāvju palātas deputāti un viena trešā daļa no 100 senatoriem.